News

Tăriceanu vrea ca președintele Iohannis să dea explicații Parlamentului: ”Poate fi pus sub acuzare pentru înaltă trădare”

04.05.2020 | 00:02
Tariceanu vrea ca presedintele Iohannis sa dea explicatii Parlamentului Poate fi pus sub acuzare pentru inalta tradare
Proiect de lege pentru anularea amenzilor date în starea de urgență. Anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu. Foto: Inquam Photos/ Alexandra Pandrea
ADVERTISEMENT

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, vrea ca Parlamentul să-l cheme pe președintele Iohannis să dea explicații pentru afirmațiile legate de o înțelegere între PSD și guvernul ungar privind autonomia Ținutului Secuiesc. Tăriceanu susține că, dacă președintele a știut de această înțelegere și nu a acționat, atunci poate fi acuzat de înaltă trădare, transmite RTV.

Tăriceanu vrea și audierea șefilor serviciilor

Parlamentul, în afară de suspendare, mai are articolul de punere sub acuzare pentru înaltă trădare. Dacă președintele a știut acest fapt și nu a acționat să apere suveranitatea și independența intră sub incidența înaltei trădări. Poate fi inițiată de Parlament și este de competența Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

ADVERTISEMENT

Fostul premier a făcut această afirmație explicând demersul inițiat împreună cu alți doi senatori ALDE prin care a solicitat Biroului Permanent al Senatului să înceapă o serie de audieri legate de acuzațiile făcute de către Klaus Iohannis

”Am decis ca (…) să înaintăm o solicitare oficială Biroului Permanent al Senatului pentru demararea procedurilor necesare care să permită audierea în comisiile de specialitate a conducerilor SRI și SIE, și a miniștrilor afacerilor externe, apărării și afacerilor interne. De asemenea, solicităm demararea procedurilor pentru invitarea în fața Parlamentului a Președintelui României pentru a prezenta dovezile sau informațiile care au stat la baza acestei acuzații și măsurile pe care le-a luat pentru eliminarea pericolului pe care l-a semnalat”, a scris Tăriceanu pe Facebook, duminică.

ADVERTISEMENT

Liderul ALDE a mai precizat că va cere sprijin pentru această propunere și de la parlamentarii PSD și Pro România.

Pe 29 aprilie, președintele României l-a acuzat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, că a ajutat PSD să treacă  prin aprobare tacită proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc.

ADVERTISEMENT

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?”, a spus Klaus Iohannis.