News

Țările din Europa cu cei mai educați locuitori. România este, din nou, la coada clasamentului

Procentul europenilor cu studii superioare diferă de la țară la țară, însă, ca de obicei, România bifează o nouă prezență în clasamentul persoanelor cu studii superioare.
15.04.2024 | 21:51
Tarile din Europa cu cei mai educati locuitori Romania este din nou la coada clasamentului
Țările din Europa cu cei mai educați locuitori. România este, din nou, la coada clasamentului
ADVERTISEMENT

Astfel, trebuie menționat că țările nordice și baltice sunt țările cu cea mai mare pondere de persoane cu studii superioare. Mai mult, femeile sunt în general mai educae, în timp ce țara noastră este pe ultimul loc în UE când vine vorba de numărul de persoane cu studii superioare, conform datelor oficiale.

Topul țărilor din Europa cu cei mai educați locuitori

Conform datelor Eurostat citate de Adevărul, aproape o treime din persoanele cu vârsta între 25 și 74 de ani din UE au o diplomă de învățământ superior. Totuși, procentul diferă în funcție de țară, deși 31.8% dintre europeni au studii superioare.

ADVERTISEMENT

Problema e la români, pentru că în România doar 17,4% dintre oameni aveau studii superioare. La pol opus e Irlanda, o țară unde 50% dintre oameni au studii superioare. Și mai trist, în România 22% dintre oameni nu au nici măcar studii liceale, în timp ce 60% dintre români au studii medii.

Conform acestui clasament, nivelurile educaționale sunt definite ca fiind scăzute (mai puțin de liceu(, medii (liceul inclus) sau înalte (studii universitare). Cum era de așteptat, în țările nordice și baltice numărul absolvenților de facultate e peste media UE, iar Suedia și Norvegia se laudă cu o cifră de 45%, în timp ce Letonia are 44% din populație cu studii superioare.

ADVERTISEMENT

În Marea Britanie 43,5% dintre oameni au studii superioare, iar în Franța 38,2%. Următoarea în top e Spania, cu 38%. Extrem de interesant, exceptând România, Italia stă foarte prost la acest capitol cu doar 18,5% din populație cu studii superioare, în timp ce Germania are 31,5%.

România stă foarte prost în clasamentele prezentate de Eurostat

Potrivit datelor oficiale, femeile în vârstă de 25 -34 de ani au avut o proporție mai mare de absolvenți de învățământ superior față de bărbați. Așadar, 47,6% dintre femei au terminat studii superioare față de doar 36,5% dinre bărbați.

ADVERTISEMENT

În țări ca Elveția, Germania și Turcia există cel mai mic decalaj între sexe, în timp ce în Finlanda, Islanda, Slovenia și Slovacia femeile sunt la putere. În România, 28,4% dintre femeile cu vârsta între 25 și 34 de ani au o facultate, față de 21% dintre bărbați.

O altă cifră interesantă a studiului arată că 11,9% dintre oamenii din UE au participat la activități de formare în ultima lună, 36,2% dintre aceștia fiind în Suedia și 1,7% în Bulgaria. În România, doar 5,4% dintre adulți au participat la astfel de cursuri de formare, semn că țara noastră e momentan departe de media din UE.

ADVERTISEMENT

De exemplu, România e pe ultimul loc în UE și la ponderea persoanelor cu competențe digitale de bază. În 2023, 56% dintre persoanele din UE cu vârsta între 16 și 74 de ani aveau cel puțin competențe digitale generale de bază, însă în România doar 28% dintre oameni au habar cum să folosească un laptop sau un smartphone.

ADVERTISEMENT