Life

Țeapa care face ravagii acum pe Facebook. Cum sunt lăsate mamele chiar și fără sute de lei

Părinți, atenție la țepele de pe Facebook! Metoda prin care mai multe mame au fost lăsate fără sute de lei a ieșit la iveală.
13.08.2023 | 10:46
Teapa care face ravagii acum pe Facebook Cum sunt lasate mamele chiar si fara sute de lei
Cum au fost mamele lăsate fără bani. Hoții acționează pe Facebook. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultima perioadă, un număr mare de părinți au fost păcăliți de așa zișii vânzători de pe Facebook. Mame care au vrut să le asigure cele necesare copiilor lor, dar care aveau un buget redus, au rămas fără bani. Cum funcționează escrocheria.

Țeapa care le lasă pe mamele de pe Facebook fără bani

De mult Facebook nu mai este doar o rețea de socializare, ci și o adevărată piață de desfacere. Pe grupuri, ori direct pe Marketplace, oamenii vând diferite obiecte care nu le mai sunt de trebuință pe acasă, unele chiar noi, dar la prețuri mult mai mici.

ADVERTISEMENT

De multe ori vorbim despre produse destinate copiilor, la care părinții, mai ales cele cu venituri reduse se bucură, pentru că altfel nu le-ar putea asigura toate cele necesare micuților. Totuși, printre persoanele de bună credință se numără și foarte mulți escroci.

Îngrijorător este că, așa cum a constat dcnews.ro, aceștia s-au înmulțit în ultima perioadă. ANAF nu contorizează vânzarea nefiscalizată de pe Facebook, nimeni nu-i poate trage la răspundere. Nici platforma nu face nimic în privința conturilor false.

ADVERTISEMENT

Astfel, mediul este unul propice pentru țepe. Metoda prin care unele mame au fost lăsate chiar și fără sute de lei este una simplă. Oameni rău intenționați creează conturi prin care dau impresia că fac parte dintre-o familie de încredere, înstărită, folosind poze furate.

Postează apoi anunțuri cu diverse produse. De asemenea, imaginile sunt preluate de la unele reale sau de pe diferite site-uri. Detaliile le oferă întotdeauna prin mesaj privat, astfel că cei interesați află ce îi interesează prin conversații pe care să nu le vadă ceilalți utilizatori Facebook.

ADVERTISEMENT

Cum sunt păcăliți părinții pe Facebook

De aici lucrurile sunt simple. Persoana respectivă spune că în ziua în care pun coletul la curier vrea să-i fie banii virați în cont. Oferă un AWB fals la schimb și în câteva zile închide contul și nu mai este de găsit. Mai este și varianta în care cere și un avans înainte, pentru produsele mai scumpe, urmată de metoda anterioară.

Alții cer datele de pe card, asemenea celor care dădeau țepe pe OLX în urmă cu câțiva ani, fără a avea o aplicație. În acest mod, retrag sume importante de bani din contul cumpărătorilor, care nu mai primesc nimic în schimb.

ADVERTISEMENT

De multe ori, păgubiții nu fac plângere la Poliție sau nu vorbesc despre cele întâmplate, de rușine că s-au lăsat păcăliți, așa că escrocii scapă fără consecințe, apoi revin cu alte conturi false pe Facebook.

Cum vă puteți feri de țepe

Pentru a evita să rămâneți fără bani, nu plătiți niciodată produse în avans, ci optați pentru varianta ramburs, cu verificare coletului la primire. Dacă distanța față de vânzător nu este mare, ridicați personal produsul.

De asemenea, verificați întotdeauna vechimea contului de Facebook și întrebați pe grupuri dacă au mai avut experiențe cu acesta. Cel mai important, nu oferiți niciodată datele de pe card persoanelor necunoscute.

ADVERTISEMENT
Tags: