News

Țeapa care face ravagii în România. Mai multe persoane au fost păcălite

O nouă metodă de înșelătorie face victime în România. Țeapa se răspândește prin intermediul aplicațiilor mobile de mesagerie
11.02.2024 | 15:19
Teapa care face ravagii in Romania Mai multe persoane au fost pacalite
Înșelătoria se răspândește pe aplicațiile de mesagerie Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Țeapa se propagă prin metoda ”Apreciază postări pentru bani” și se răspândește rapid prin intermediul aplicațiilor de mesagerie, avertizează reprezentanții Poliției Române.

Țeapa care face ravagii în România

Potrivit autorităților, escrocii atrag utilizatorii în capcană sub pretextul ”aprecierii postărilor pentru bani”. La început, victima primește mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română.

ADVERTISEMENT

Mesajele îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe rețelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promițându-le că această activitate va fi un al doilea job sau un venit pasiv.

Tot pare legal în această fază, persoanele care apreciază postările primind în conturi sume mici de bani, între 10 și 50 de lei, fiind modalitatea prin care escrocii încearcă să câștige încrederea potențialelor victime.

ADVERTISEMENT

”În etapa următoare, potențialele persoane vătămate sunt încurajate să investească sume mai mari pe platforme care promit câștiguri substanțiale.

Aceste promisiuni sunt întărite de invitații de a se alătura grupurilor de discuții pe o platformă de mesagerie online, unde presupuși ‘specialiști’ în investiții îi vor ghida pentru a obține profituri mai mari.

ADVERTISEMENT

Totuși, acești ‘specialiști’ sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile și sume importante de bani de la persoanele vătămate”, transmite IGPR.

Mai multe persoane au fost păcălite

Polițiștii precizează că escrocii se folosesc de tehnici de manipulare psihologică, în special de promisiunea de îmbogățire rapidă, și profită de naivitatea și lipsa de informare a utilizatorilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, autorii înșelăciunii reușesc să obțină și date personale de identificare, financiare și de autentificare la aplicațiile folosite de utilizatori, expunându-i, totodată, și la alte riscuri, mai exact, utilizarea datelor în vederea săvârșirii altor infracțiuni.

”Recomandăm cetățenilor să fie precauți și să evite orice interacțiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare, ori care promit îmbogățirea rapidă și fără efort.

La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru prevenirea lor, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online și astfel, trebuie să aibă în vedere mai multe măsuri de contracarare”, se mai arată în comunicatul Poliției Române.

ADVERTISEMENT