În consecință, DSVSA a decis să închidă un depozit din Dâmbovița. Mai mult, comisarii DSVSA au aplicat 25 de sancțiuni în urma controalelor. Ca de obicei, inspectorii au găsit nereguli foarte multe și au aplicat amenzi de peste 200.000 de lei, fiind totodată nevoiți să distrugă peste 106 litri de ulei de floarea-soarelui.
“Ca urmare a deficienţelor şi neregulilor constatate, şi totodată a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, au fost dispuse măsuri şi recomandări pentru remedierea acestora şi s-au aplicat un număr de 25 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 206.400 de lei.
Totodată, s-a emis o ordonanţa de interzicere a activităţii pentru un depozit de legume şi fructe, o ordonanţă de suspendare pentru o unitate de fabricare pâine, produse proaspete de patiserie, plăcinte, specialităţi de panificaţie, checuri.
Astfel a fost distrusă o cantitate de 106 litri ulei de floarea-soarelui, ca urmare a faptului că operatorul economic nu a putut prezenta documente de provenienţă în vederea demonstrării trasabilităţii”, au precizat reprezentanții DSVSA Dâmboviţa.
Una dintre cele mai mari probleme constatate de către cei de la DSVSA era faptul că existau mai multe produse de import care erau scoase la vânzare drept produse românești. În teorie aceste produse proveneau din localități din Dâmbovița renumite pentru calitatea legumelor și fructelor cum ar fi Voinești sau Lungulețu. În practică erau din Polonia.
“Lipsa etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompletă a acestora, precum şi lipsa originii şi calităţii de pe documentele emise de distribuitori/furnizori pot conduce la situaţia în care unele produse provenite din comerţ intracomunitar sau import sunt prezentate drept produse în România (exemple: mere origine Polonia ca fiind de Voineşti, varză origine Macedonia ca fiind de Slobozia Moară, cartofi origine Spania ca fiind de Lunguleţu, etc.).
Astfel, atragem atenţia operatorilor economici să respecte întocmai prevederile Ordinului ANSVSA nr. 120/2022, precum şi prevederile legislaţiei europene privind trasabilitatea şi etichetarea“, au mai transmis inspectorii DSVSA. În încheiere, specialiștii au preluat probe pentru a vedea dacă fructele și legumele sunt contaminate cu pesticide într-o măsură care nu e permisă de lege.
“Menţionăm că în timpul controalelor efectuate de către inspectorii DSVSA Dâmboviţa s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide.
Contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente. Totodată, s-au prelevat probe de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară, în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice”, au mai transmis reprezentanții DSVSA Dâmboviţa plecați pe teren.