News

Comunele din România în care este interzis să tai porcul. Șapte zile nu ai voie să faci așa ceva

Localitățile din țara noastră unde gospodarii nu au dreptul să sacrifice porcul. Interdicția e valabilă timp de șapte zile.
20.03.2024 | 16:40
Comunele din Romania in care este interzis sa tai porcul Sapte zile nu ai voie sa faci asa ceva
Localitățile din țara noastră unde gospodarii nu au dreptul să sacrifice porcul. Interdicția e valabilă timp de șapte zile. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Comunele din România în care este interzis să tai porcul. Șapte zile nu ai voie să faci așa ceva. Care este motivul pentru care a fost luată această decizie radicală, dar și ce se întâmplă după ce se încheie perioada menționată.

Localitățile din țara noastră unde gospodarii nu au dreptul să sacrifice porcul. Interdicția e valabilă timp de șapte zile

Localitățile din țara noastră unde gospodarii nu au dreptul să sacrifice porcul. Interdicția e valabilă timp de șapte zile. S-a ajuns în această situație din cauza celui mai mare focar de pestă porcină africană (PPA).

ADVERTISEMENT

Acesta se găsește în județul Botoșani, aspect care a determinat autoritățile sanitar veterinare să ia măsuri specifice. În felul acesta se dorește stoparea răspândirii bolii, care produce pagube economice însemnate în sectorul creșterii suinelor.

Timp de o săptămână oamenii nu mai au voie să sacrifice animalele pe care le cresc în gospodării. În această perioadă Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani va efectua un recensământ local al porcilor.

ADVERTISEMENT

Printre localitățile afectate de această decizie se numără Cristești (satele Cristești, Schit Orășeni), Răchiți (satele Răchiți și Cișmea) Bălușeni (satele Bălușeni, Buzeni, Coșuleni, Zăicești) și Curtești (Orășeni-Deal, Orășeni-Vale.

De asemenea, nici cei care locuiesc în Băiceni, Balta Arsă, Mănăstirea-Doamnei, Hudum) Botoșani (municipiul Botoșani, Tulbureni), Stăuceni (Stăuceni, Tocileni, Siliștea și Victoria) nu au dreptul să sacrifici animalele din ogradă.

ADVERTISEMENT

Porcii nu pot fi tăiați penrtru consum

Mihai Țurcanu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, a declarat pentru botosaneanul.ro că nicio persoană nu are voie să taie porci pentru consumul propriu.

În plus, a atras atenția asupra evenimentelor care vor avea loc după efectuarea recensământului. După ce trec cele 7 zile oamenii pot comercializa animalele conform legii, însă numai cu emiterea de documente în acest sens.

ADVERTISEMENT

„În cele șapte zile atât cât se face recensământul, oamenii nu au voie să-și sacrifice porcii. După cele șapte zile au voie sub supravegherea strictă a medicilor veterinari pentru consum propriu, nu pentru comercializare”, a spus Mihai Țurcanu, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT