Sport

Ce dezamăgire! Tecău, cu traista goală la Turneul Campionilor

Horia Tecău şi Jean Julien Rojer au suferit cea de-a treia înfângere din tot atâtea meciuri, în grupa Eltingh/Haarhuis, la Turneul Campionilor de la Londra.
14.11.2017 | 18:05
Ce dezamagire Tecau cu traista goala la Turneul Campionilor
ADVERTISEMENT

UPDATE, 16 noiembrie, 21.30 / Perechea româno-olandeză, care era deja eliminată, a fost învinsă de cuplul Ryan Harrison/Michael Venus (SUA/Noua Zeelandă), scor 6-3, 7-6 (5). Harrison şi Venus au terminat pe primul loc în grupă, iar în semifinale s-a mai calificat perechea Henri Kontinen/John Peers (Finlanda/Australia).


UPDATE, 22.05 / Perechea Ryan Harrison/Michael Venus (SUA/Noua Zeelandă) şi-a asigurat calificarea în semifinale la Turneul Campionilor, după ce a învins în meciul de seară cuplul francez Pierre Hughes Herbert/Nicolas Mahut, scor 6-7 (4), 6-4, 10-5. În urma acestui rezultat, Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer au fost eliminaţi din competiţie. Perechea româno-olandeză a câştigat Turneul Campionilor în 2015.

ADVERTISEMENT

Horia Tecău şi Jean Julien Rojer au parte de un început la fel de slab ca în 2014 la Turneul Campionilor, an în care nu au depăşit faza grupelor. După înfrângerea suferită duminică împotriva perechii Herbert/Mahut, Horia şi Jules au cedat în minimum de seturi contra favoriţilor 2, Henri Kontinen şi John Peers. Spre deosebire de meciul inaugural, Tecău şi Rojer au fost dominaţi de la un capăt la celălalt al meciului, nefăcând decât să limiteze proporţiile scorului.

Primul break al setului 1 a venit în game-ul 5, Kontinen şi Peers păstrând avantajul până în momentul în care au servit pentru set, la 5-4. Atunci, graţie unor retururi de excepţie reuşite de Horia, perechea româno-olandeză a reuşit rebreak-ul, ducând apoi setul în tie-break. Acolo însă lucrurile au curs din nou în favoarea lui Kontinen şi Peers, 2 mini-break-uri fiind suficiente pentru a inchide tie-break-ul la 3. Din nou, aceştia au făcut primul break în set, scenariul repetându-se. La 5-3, servind pentru meci, având 4 şanse de a inchide partida, favoriţii 2 au cedat. Au urmat alte 3 şanse de meci la 5-4, pe serviciul perechii Tecău/Rojer, toate ratate, Horia şi Jules reuşind să ducă setul în tie-break după ce au mai salvat o minge de meci, la 6-5 pentru adeversari. Acolo, au urmat alte 3 şanse de meci irosite, ducând totalul la 11 (!!!), înainte ca perechea finlandezo-australiană să închidă tie-break-ul actului secund la 8.

ADVERTISEMENT

Tie-break-ul, marea problemă a lui 2017 pentru Tecău şi Rojer

A fost un nou meci în care Horia şi Jules au fost trădaţi de tie-break, aceasta părând a fi o constantă de-a lungul sezonului. La Australian Open erau eliminaţi în runda a treia, de surprinzătoarea pereche Whittington/Polmans, după 2 tie-break-uri pierdute. La Wimbledon, Kokkinakis şi Thompson câştigau toate cele 3 tie-break-uri jucate contra perechii româno-olandeze, iar în meciul de debut de la Londra, Tecău şi Rojer cedau setul secund, aţi ghicit, în tie-break. Iar exemplele pot continua.

După ce în startul anului tie-break-urile aveau o frecvenţă atât de mare din cauza faptului că jocul la retur al celor doi era mult mai modest decât cel la serviciu, de altfel redutabil, acum pare a fi consecinţa incapacităţii de a păstra un break sau de a fi nevoiţi să vină mereu din urmă, cedându-şi serviciul în startul seturilor. Ajunşi acolo, Tecău şi Rojer par să nu îşi păstreze frecvenţa la prima minge, apărând destule duble greşeli în momente cheie. Toate aceste aspecte dublate de o serie destul de mare de şanse de set sau meci ratate, duc la un procentaj foarte modest al tie-break-urilor câştigate în turnee imporante.

ADVERTISEMENT

Horia Tecău şi Jean Julien Rojer, la mâna rezultatelor!

După cea de-a doua înfrângere, apar şi calculele cu privire la şansele favoriţilor 3 pentru a ieşi din grupa Eltingh/Haarhuis. Astfel, e greu de zis pe cine ar trebui să susţină aceştia în meciul sesiunii de seara, Ryan Harrison/Michael Venus vs. Pierre Hughes Herbert/Nicolas Mahut. Luând ipotetic cele 4 variante de rezultat, calculele ar arăta că Rojer şi Tecău ar fi avantajaţi de o victorie în 2 seturi, a oricăreia dintre perechi. Dacă francezii se impun 2-0 şi Tecău/Rojer bat 2-0 în ultimul meci, depind de rezultatul partidei Herbert/Mahut-Kontinen/Peers. La fel şi în cazul unei victorii a perechii americano-neo-zeelendeze. Practic însă, dacă meciul ajunge în set decisiv, calculele grupei se pot complica foarte mult. 

Dacă se ajunge la egalitate între două echipe, primul criteriu de departajare este meciul direct, iar dacă se ajunge la egalitate în trei se ţine cont de setaveraj si gameaveraj.

ADVERTISEMENT