News

Tel Aviv, cel mai scump oraș din lume. Cum a ajuns metropola din Israel la aceste prețuri

Orașul israelian Tel Aviv a întrecut Parisul în topul celor mai scumpe orașe din lume. O cauză este chiar pandemia COVID-19, care a determinat majorarea prețurilor.
02.12.2021 | 12:14
Tel Aviv cel mai scump oras din lume Cum a ajuns metropola din Israel la aceste preturi
Atentat terorist la Tel Aviv. Sunt doi morți și opt răniți. Atacul a avut loc pe strada Dizengoff, o zonă cu multe restaurante și baruri
ADVERTISEMENT

Tel Aviv, un oraș de pe coasta Mării Mediterane din Israel, a depășit orașe precum Paris sau Singapore la prețurile pentru alimente.

Cel mai scump oraș din lume

Recent, Tel Aviv a devenit cel mai costisitor oraș din lume, după ce întărirea monedei locale – șechelul israelian – și creșterea inflației au dus prețurile la un nivel ridicat, arată clasamentul întocmit de revista The Economist Intelligence Unit(EIU), scrie Jerusalem Post.

ADVERTISEMENT

Tel Aviv a întrecut, astfel, orașe precum Paris și Singapore și este acum considerat cel mai costisitor oraș din lume.

Potrivit datelor, majorarea bruscă a prețurilor a contribuit la cea mai rapidă creștere a costului vieții pentru locuitorii orașelor pe durata ultimilor cinci ani.

ADVERTISEMENT

În 2020 Tel Aviv era pe locul cinci

Indexul EIU din 2021, care monitorizează costul vieții în 173 de orașe din lume, dezvăluie că Tel Aviv a devenit cel mai scump oraș din lume, trecând de pe locul al cincilea în 2020 și depășind Parisul, care ocupa înainte locul întâi.

Metropola israeliană este urmată în clasamentul celor mai costisitoare orașe de: Zurich, Hong Kong, New York, Geneva și de Copenhaga, după ce au fost comparate prețurile a peste 200 de produse și servicii din 173 de metropole din lumea întreagă.

ADVERTISEMENT

Prețurile pentru bunurile și serviciile cuprinse în indice au crescut în medie cu 3,5% în monedă locală, comparativ cu o creștere de doar 1,9% în aceeași perioadă a anului trecut.

În studiul din acest an se arată că tarifele pentru transporturi s-au majorat cel mai rapid, tocmai din cauza creșterii prețului la petrol, care a condus la o scumpire cu 21% a prețului benzinei fără plumb.

ADVERTISEMENT

Majorarea prețurilor din Tel Aviv se explică, în principal, prin forța shekel-ului comparativ cu dolarul american și prin creșterile prețurilor la produsele alimentare și la transport.

Pandemia COVID-19 influențează în continuare clasamentul

În continuare clasamentul este influențat de schimbările provocate de pandemia COVID-19, susține Worldwide Cost of Living, o divizie a EIU, care se ocupă de culegerea datelor.

„Deși majoritatea economiilor din întreaga lume se redresează acum, pe măsură ce vaccinurile COVID-19 sunt distribuite, în multe orașe mari încă se înregistrează o creștere bruscă a numărului de cazuri, ceea ce duce la restricții sociale. Acestea au perturbat aprovizionarea cu bunuri, ceea ce a dus la penurie și la creșterea prețurilor”, a precizat Upasana Dutt, șefa departamentului WCOL din cadrul EIU.

Orașul care a cunoscut cel mai mare salt a fost Teheran, care a avansat de pe locul 79 pe locul 29, pe măsură ce sancțiunile internaționale provoacă în continuare penurie și majorări de prețuri.

Informațiile din sondaj au fost culese între 16 august și 12 septembrie 2021, perioadă în care prețurile la transport și la produsele de bază au fost în plină creștere în întreaga lume.

În combinație cu fluctuația cererii de consum și cu variațiile cursului de schimb valutar, dificultățile apărute în lanțul de aprovizionare au contribuit la creșterea prețurilor în marile orașe ale lumii.

ADVERTISEMENT
Tags: