News

Telefonul fostului premier britanic, Liz Truss, piratat de agenți secreți. Rusia ar fi avut acces de discuții despre transporturile de arme către Ucraina

Presa din Marea Britanie scrie că fostul premier Liz Truss a avut telefonul compromis, informații deosebit de sensibile ajungând la Moscova
30.10.2022 | 13:33
Telefonul fostului premier britanic Liz Truss piratat de agenti secreti Rusia ar fi avut acces de discutii despre transporturile de arme catre Ucraina
Breșă de securitate în Guvernul Marii Britanii. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit presei din Marea Britanie, Kremlinul a avut astfel acces la informații deosebit de sensibile cu privire la armamentul livrat Ucrainei dar și la discuțiile purtate cu oficialii ucraineni.

Telefonul premierului britanic, compromis

Telefonul personal al fostului premier britanic Liz Truss a fost piratat de presupuși agenți care lucrau pentru președintele rus Vladimir Putin pe vremea când era ministru de externe, a relatat sâmbătă cotidianul Daily Mail, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

Acești agenți ar fi obținut astfel acces la “detalii strict secrete” ale negocierilor cu aliații internaționali, pe lângă mesajele private schimbate cu prietenul apropiat al lui Truss, Kwasi Kwarteng, care a devenit ulterior ministru de finanțe, a scris Daily Mail.

Se crede că mesajele ar fi inclus discuții cu miniștrii de externe internaționali de rang înalt despre războiul din Ucraina, inclusiv detalii despre transporturile de arme.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor de la Daily Mail, care citează surse anonime, au fost descărcate sute de mesaje, vechi de până la un an.

Oficialii nu confirmă eroare de securitate

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze orice informație cu privire la aranjamentele de securitate ale oficialilor britanici.

ADVERTISEMENT

“Guvernul are sisteme solide pentru protecţia împotriva ameninţărilor cibernetice. Acestea includ briefinguri regulate de securitate pentru miniştri şi sfaturi privind protejarea datelor lor personale şi atenuarea ameninţărilor cibernetice”, a declarat oficialul.

Atacul cibernetic a fost descoperit în timpul campaniei de conducere a Partidului Conservator care a dus la obținerea de către Truss a funcției de prim-ministru, a relatat Mail.

ADVERTISEMENT

Truss a părăsit săptămâna trecută funcția de prim-ministru și a fost succedată de Rishi Sunak.

Mail a precizat că mesajele care au căzut în mâini străine includeau critici la adresa lui Johnson făcute de Truss și Kwarteng, “ceea ce a dus la un potențial risc de șantaj”.

ADVERTISEMENT