News

Temutul interlop Passaris confecționează papuci la Penitenciarul Arad. ”Fiara din Balcani” iese din celulă doar însoțit de mascați

Temutul interlop de origine greacă, Konstantinos Passaris, condamnat pentru un dublu asasinat comis în 2001, a ratat și a patra încercare de a ieși din închisoare.
04.12.2023 | 12:33
Temutul interlop Passaris confectioneaza papuci la Penitenciarul Arad Fiara din Balcani iese din celula doar insotit de mascati
Konstantinos Passaris, supranumit ”Fiara din Balcani” s-a pocăit în închisoare. El a fost condamnat în urmă cu 20 de ani, pentru un dublu asasinat comis la o casă de schimb valutar din București / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Konstantinos Passaris, considerat unul dintre cei mai periculoși infractori ai Europei din ultimele decenii, va rămâne în închisoare, după ce judecătorii români i-au respins și cea de-a patra cerere de liberarea condiționată. Passaris mai are dreptul să facă o nouă solicitare abia în august 2024.

Konstantinos Passaris se plânge că nu poate să lucreze cu mascații lângă el

Konstantinos Passaris se află în Penitenciarul Arad, acolo unde execută o condamnare cu închisoarea pe viață. Potrivit legislației românești, grecul a avut posibilitatea de a-și comuta pedeapsa într-una de 30 de ani de închisoare. Anul acesta, el a ”împlinit” 20 de ani de temniță, depășind fracția minimă de 2/3 din pedeapsă, pentru care poate solicita eliberarea înainte de termen.

ADVERTISEMENT

Deși s-a pocăit de ani buni și nu a mai creat probleme gardienilor sau colegilor de celulă, Passaris este în continuare considerat un deținut extrem de periculos. El își execută sentința în regim închis și este păzit în permanență de mascați, inclusiv atunci când se deplasează pe culoarele penitenciarului. Grecul s-a plâns judecătorilor că din cauza acestui statut, îi este imposibil să lucreze, și astfel să câștige zile.

”Din anul 2019 până în prezent, la 3-4 luni face câte o cerere solicitând acordarea dreptului la muncă, dar acest lucru i se respinge constant cu motivarea că persoana condamnată este însoţită şi în acest moment permanent de mascaţi.

ADVERTISEMENT

Din anul 2019 până în prezent, la 3-4 luni face câte o cerere solicitând acordarea dreptului la muncă, dar acest lucru i se respinge constant cu motivarea că persoana condamnată este însoţită şi în acest moment permanent de mascaţi”, se arată în dosarul lui Passaris, judecat în luna noiembrie la Tribunalul Arad.

Cum îi domină Passaris pe ceilalți deținuți

Potrivit documentului, în primii 16 ani, Konstantinos Passaris a fost ”cazat” în aripa deținuților cu grad sporit de risc, motiv pentru care, de asemenea, nu a putut să lucreze. După ce a fost declasificat de la regimul de risc ridicat, el ”a muncit la o secție în care se confecționau papuci”.

ADVERTISEMENT

Raportul psihologic prezentat în instanță arată că Passaris este un tip extrem de inteligent, care a reușit să se impună ca un lider printre deținuți și că aceștia îl privesc cu admirație.

”Pe baza evaluării psihologice, instanța reține că petentul are abilități sociale și cognitive peste medie, capacități semnificative de persuasiune și certe abilități de lider, posedând un evident ascendent asupra celorlalți deținuți”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

”Fiara din Balcani”, la dezvoltare personală

De asemenea Passaris a luat parte la programele care i-au fost recomandate de psihologul închisorii: program de autocunoaștere și dezvoltare personală, programul de asistență psihologică specifică destinat lipsei de empatie (cruzime) / falsității (minciună) / lipsei de morală, programul de asistență psihologică specifică pentru diminuarea impulsivității, și cel destinat persoanelor cu conduită agresivă.

Deși concluziile raportului psihologic au fost unele pozitive, specialiștii au reținut că se menține riscul de reiterare a unor comportamente infracționale.

Interesant este că Passaris le-a cerut judecătorilor să-l elibereze pentru a se întoarce în țara natală, acolo unde a fost condamnat pentru 18 fapte penale, dintre care cinci omoruri. Statul elen a solicitat, în 2019, extrădarea celui supranumit ”Fiara din Balcani”, însă autoritățile române au anunțat că aceasta se va produce abia după ce Passaris își va executa pedeapsa în România. Însuși Passaris ceruse, în 2012, să fie transferat în țara natală, însă la vremea respectivă, justiția elenă i-a respins extrădarea.

Judecătorii români se tem să-l lase în Grecia, pentru că ar putea să evadeze

De data aceasta, a fost rândul judecătorilor români să refuze cererea grecului. Magistrații au scris în motivare că există posibilitatea ca Passaris să încerce să evadeze din închisorile grecești, așa cum a făcut-o și în trecut.

”Instanța nu poate primi argumentele apărătorului petentului în sensul că liberarea condiționată a petentului nu ar echivala cu punerea în libertate a acestuia, dată fiind situația sa juridică.

Instanța nu poate da eficiență instituției liberării condiționate până ce nu își formează convingerea că petentul poate fi redat societății fără riscul reiterării unei conduite cu relevanță penală, fiind indiferentă împrejurarea că automat petentul ar începe să execute altă pedeapsă.

De altfel, în discuție este o persoană care evadat din custodia autorităților elene, comițând ulterior faptele ce au atras pedeapsa pe care o execută în prezent”, se arată în motivare.

Interlopul a evadat de două ori din custodia poliției elene

Konstantinos Passaris și-a început cariera la 24 de ani, alături de doi infractori români, alături de care a dat spargeri la agenții de turism, hoteluri și case de schimb valutar din Atena.

În 2020, Nicolae Gorea, unul dintre acoliții lui Passaris, a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția elenă iar câteva zile mai târziu, grecul a fost încercuit, însă a reușit să scape, după ce a împușcat mortal doi agenți.

În 2001, el a fost din nou prins de polițiști, însă a scăpat din nou, după ce a fost împușcat în picior. În același an, el a mai asasinat o prostituată, o farmacistă, pe sora acesteia, dar și pe un rival albanez.

Dublul asasinat de la București

După asta, Passaris a mai spart o bancă și a fugit în România, cu un pașaport fals, cu scopul de a-și continua seria de jafuri.

Pe data de 25 noiembrie 2001, el a intrat într-o casă de schimb valutar din centrul Bucureștiului, unde i-a salutat pe paznic și pe casier, după care i-a împușcat în cap. A fugit de acolo cu 500 de milioane de lei vechi. Câteva zile mai târziu, poliția română l-a prins, iar în 2003 a fost condamnat la închisoare pe viață.

ADVERTISEMENT
Tags: