News

Tentaţia dark web-ului. Infractorii cibernetici le oferă profesioniștilor în IT salarii de 20.000 de dolari pe lună

Angajatorii din dark web încearcă să atragă specialişti IT oferindu-le salarii tentante. Experţii în atacuri cibernetice sunt cel mai bine plătiţi
01.02.2023 | 16:32
Tentatia dark webului Infractorii cibernetici le ofera profesionistilor in IT salarii de 20000 de dolari pe luna
Experţii IT sunt ademeniţi cu salarii uriaşe în darknet Foto: wikimedia
ADVERTISEMENT

Criminalitatea cibernetică funcționează din ce în ce mai mult ca orice altă afacere, iar pe dark web programatorilor și hackerilor li se oferă locuri de muncă care garantează un salariu lunar, concediu plătit și zile plătite de concediu medical.

Designerii câştigă cel mai puţin

Într-un nou raport realizat de Kaspersky, care a analizat 200.000 de anunțuri de angajare postate pe 155 de forumuri darknet în perioada martie 2020 – iunie 2022, grupurile de hackeri și grupurile APT oferă locuri de muncă în principal dezvoltatorilor de software (61% din toate anunțurile).

ADVERTISEMENT

Cel mai bine plătit job găsit de analiștii Kaspersky garantează un salariu lunar de 20.000 de dolari, în timp ce anunţurile pentru experții în atacuri cibernetice oferă maxim 15.000 de dolari pe lună.

Grupurile de hackeri caută, de asemenea, analiști de date, dezvoltatori de malware și instrumente, experți în inginerie inversă, designeri web și designeri de e-mail de phishing, testeri de malware și administratori IT.

ADVERTISEMENT

Salariul mediu pentru profesioniștii IT variază între 1.300 și 4.000 de dolari pe lună. Designerii câștigă cel mai puțin, iar specialiștii în inginerie inversă sunt cei mai bine plătiți dintre cei din gama medie de salariu.

O treime dintre locuri de muncă anunţate ca fiind disponibile sunt pentru posturi cu normă întreagă, iar aproximativ același număr de postări sunt pentru locuri de muncă care permit un program flexibil. În unele cazuri (8%), lucrătorilor li s-au oferit concedii plătite și concediu medical, ceea ce arată că unor angajatori de pe dark web le pasă să-și facă ofertele cât mai atractive posibil.

ADVERTISEMENT

Aceste oferte sunt destul de competitive în comparație cu pozițiile similare de pe piețele legale de muncă și ar putea atrage profesioniști IT șomeri sau tineri absolvenți IT care au probleme în găsirea unui loc de muncă.

“Trebuie remarcat că riscurile asociate cu munca pentru un angajator pe dark web încă depășesc beneficiile”, avertizează Kaspersky, adăugând că a nu avea “un contract de muncă încheiat legal îi scutește pe angajatori de orice responsabilitate”. Angajatul ar putea, astfel, să rămână neplătit sau să fie implicat în fraude.

ADVERTISEMENT