News

Lista județelor unde terasele vor fi închise fără excepții după ora 23. Precizările premierului Ludovic Orban

01.08.2020 | 18:05
Lista judetelor unde terasele vor fi inchise fara exceptii dupa ora 23 Precizarile premierului Ludovic Orban
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit lista județelor unde terasele vor fi închise după ora  23, începând de duminică 2 august. Premierul Ludovic Orban a spus că terasele vor fi închise după ora 23 indiferent de tipul de evenimente care sunt organizate acolo.

UPDATE 18.09: Decizia CNSU vizează inclusiv zone frecventate de turiști precum stațiunile de pe litoral și Centrul Vechi din București.

ADVERTISEMENT

Restricțiile sunt valabile de mâine, de la ora 12, pe o perioadă de 14 zile, perioadă care poate fi prelungită.

Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați și municipiul București, nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu se poate prelungi după orele 23.00. Măsura intră în vigoare începând cu data de 02.08.2020 orele 12.00, se aplică pentru o perioadă de 14 zile și poate fi prelungită prin hotărâre a
Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, se arată în hotărârea CNSU.

ADVERTISEMENT

Aceleași restricții au fost impuse și pentru operatorii economice care desfățoară activități de jocuri de noroc.


Știrea inițială: Înaintea ședinței CNSU, Ludovic Orban a precizat că nu se vor face excepții de la închiderea teraselor după ora 23, în funcție de tipul de evenimente care au loc acolo, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Decizia de introducere a unor restricţii privind orarul va funcţiona pentru toate tipurile de evenimente care se organizează la terase. E normal. Nu poţi să impui un orar de lucru, adică să limitez la ora 23.00 şi să permiţi pentru unii şi pentru alţii să nu permiţi”, a afirmat primul-ministru.

Orban: Multe terase se transformă în locuri de petrecere

Măsura va fi oficializată în cadrul unei reuniuni a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, la capătul căreia comitetele județene vor primi dreptul de a închide terasele pe timpul nopții, dacă este vorba de o zonă cu un număr mare de cazuri de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Se ştie foarte clar că foarte multe terase după ora 23.00 se transformă în locuri de petrecere, în locuri unde este foarte greu să impui respectarea regulilor şi din cauza asta am preferat să luăm această măsură. De altfel, le va face şi bine oamenilor”, a motivat premierul.

Întrebat ce altă măsuri ar putea fi luate după videoconferința membrilor CNSSU, șeful Guvernului a menționat evaluarea situației personalului necesar combaterii epidemiei, odată cu detașările decise de către Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Odată cu restabilirea dreptului legal de a apela la sistemul de detaşări, după apelarea la voluntariat, deja sunt trimise ordine. Începând cu data de astăzi, 1 august, sunt zeci de detaşări care au fost dispuse prin ordinul comandantului, efectivele Direcţiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanţă, spitalelor, mai ales ale secţiilor externe nou deschise pentru a face faţă noilor cazuri, vor avea personal şi, practic, orice manager nu va mai putea să invoce lipsa de personal în momentul de faţă”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că majoritatea detașărilor au fost făcute din rețeaua medicală școlară, dintre rezidenți și de la spitalele care nu se confruntă cu o lipsă de personal.

ADVERTISEMENT