News

Testamentul lăsat de ÎPS Pimen: ”Sicriul mi l-am pregătit. La slujba înmormântării să se audă ‘Balada’ de Ciprian Porumbescu”

20.05.2020 | 11:59
Testamentul lasat de IPS Pimen Sicriul mi lam pregatit La slujba inmormantarii sa se auda Balada de Ciprian Porumbescu
ADVERTISEMENT

Testamentul ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor decedat în noaptea de marți spre miercuri, a fost prezentat chiar de prelat la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Testamentul lăsat de ÎPS Pimen: ”Sicriul mi l-am pregătit. La slujba înmormântării să se audă ‘Balada’ de Ciprian Porumbescu”

Pe 23 august, în pragul împlinirii vârstei de 90 de ani, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen Suceveanul, a dezvăluit, la un eveniment organizat la Muzeul Bucovinei, unde vrea să fie înmormântat după trecerea la cele sfinte.

ADVERTISEMENT

La evenimentul de anul trecut, ÎPS Pimen Suceveanul a luat cuvântul și a povestit în fața celor peste o sută de persoane care au participat la adunare despre anii copilăriei și cum a ajuns la Mănăstirea Neamț, dar și viața de la mănăstirea Putna.

Prelatul și-a descris și o parte din testament. Astfel, ÎPS Pimen a vorbit de modul în care se păstrează tradițiile în Bucovina, de hărnicia locuitorilor zonei, dar și de cântecele din această zonă, arătând că dorește ca la înmormântarea sa să se audă ”Balada” lui Ciprian Porumbescu.

ADVERTISEMENT

”De aceea, la înmormântare, las cu limbă de moarte, la slujba înmormântării să se audă „Balada” de Ciprian Porumbescu. Este istoria Bucovinei, arătând durerea și câteva momente de nădejde, de bucurie, Balada lui Ciprian Porumbescu”, a declarat ÎPS Pimen Suceveanul.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a mai anunțat, anul trecut, că va concepe ”un mic testament” în care va trece tot ceea ce își dorește la înmormântare, la pomenire și la parastasul de 40 de zile.

ADVERTISEMENT

”Coșciugul este pregătit și l-am și probat. Am stat acolo, comod. Ștergarele sunt pregătite”, a spus ÎPS Pimen, spre amuzamentul celor prezenți la eveniment.

ÎPS Pimen, despre locul unde vrea să fie înmormântat

Într-un interviu din 2019, citat de Adevărul, ÎPS Pimen a spus că vrea să fie înmormântat în Bucovina, pentru că acolo a trăit cei mai frumoși ani din viața sa.

ADVERTISEMENT

”Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariţă. L-am pregătit frumos, m-am aşezat în el, am văzut că încap. Ştergarele le-am pregătit, lumânările le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu şi băgat în mormânt.

Şi-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt şi oamenii vor pleca, şi va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, aşa, în surdină, Marşul funebru, de Chopin, Balada lui Ciprian Porumbescu, ceva din Rapsodia lui George Enescu şi un bucium… Sau două buciume.

Să fie… Să cânte aşa, mai în surdină… Pentru că este prea frumoasă Bucovina şi prea frumoase cântecele noastre româneşti. Sunt dumnezeieşti! Şi am zis să fie şi o trăistuţă, în care să pună câteva fotografii cu copii şi adulţi îmbrăcaţi în portul naţional. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în faţa lui Dumnezeu!

Şi eu când mă voi prezenta în faţa lui Dumnezeu voi spune că aceştia sunt oamenii cu care am trăit şi care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învăţat de la ei, chiar şi de la copii”, a spus ÎPS Pimen în interviul acordat în anul 2019.

ADVERTISEMENT