News

The Guardian: Joe Biden le-a spus aliaților că Vladimir Putin ar fi decis să invadeze Ucraina. Atacul ar putea avea loc în următoarele zile

Președintele SUA, Joe Biden, are informații conform cărora Vladimir Putin a luat decizia să invadeze Ucraina. Acesta le-a spus aliaților că atacul ar putea avea loc în zilele următoare
11.02.2022 | 22:43
The Guardian Joe Biden lea spus aliatilor ca Vladimir Putin ar fi decis sa invadeze Ucraina Atacul ar putea avea loc in urmatoarele zile
ADVERTISEMENT

Joe Biden le-a spus liderilor NATO și UE că Vladimir Putin ar fi luat decizia să invadeze Ucraina, iar atacul ar putea avea loc zilele următoare.

Joe Biden crede că Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina

Surse diplomatice, citate de The Guardian, au afirmat faptul că Joe Biden le-a spus liderilor aliați, într-un apel, că Vladimir Putin a luat decizia de a continua cu o invazie.

ADVERTISEMENT

Consilierul pe securitate națională de la Casa Albă, Jack Sullivan, a precizat că este o posibilitate extrem de mare ca președintele Rusiei să lanseze un atac înainte de încheierea Jocurilor Olimpice din China, în data de 20 februarie.

“Voi spune că modul în care și-a construit forțele și le-a pus în aplicare, împreună cu ceilalți indicatori pe care i-am colectat prin intermediul informațiilor, ne arată clar că există o posibilitate foarte clară ca Rusia să aleagă să acționeze militar.

ADVERTISEMENT

Există motive să credem că acest lucru s-ar putea întâmpla într-un interval de timp extrem de rapid.

Acum, nu putem preciza ziua și ora când s-ar întâmpla acest lucru, dar ceea ce putem spune este că există o perspectivă credibilă că o acțiune militară rusă ar avea loc chiar înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice”, a precizat Jack Sullivan, conform sursei citate anterior.

ADVERTISEMENT

Cetățenii americani din Ucraina, îndemnați să plece urgent din țară

Președintele SUA, Joe Biden, i-a avertizat pe cetățenii americani, aflați în Ucraina, să plece cât mai repede din țară.

Acesta i-a îndemnat să facă acest lucru în următoarele 48 de ore, pe fondul temerilor de atac asupra Kievului.

ADVERTISEMENT

Același avertisment l-a transmis și Jack Sullivan, consilierul pe securitate națională de la Casa Albă.

“Dacă rămâneți, vă asumați riscuri fără nicio garanție că va exista vreo altă oportunitate de a pleca și nu există nicio perspectivă de evacuare militară americană în cazul unei invazii ruse”, a declarat Jack Sullivan.

În cazul unei invazii, cetățenii americani nu vor mai putea pleca din Ucraina și riscă să își piardă viața.

“Dacă are loc un atac rusesc asupra Ucrainei, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care, evident, ar putea ucide civili fără a ține cont de naționalitatea lor.

O invazie terestră ulterioară ar implica atacul unei forțe masive fără preaviz. Comunicațiile pentru a aranja o plecare ar putea fi întrerupte și tranzitul comercial ar putea fi oprit”, au mai precizat oficialii americani.

Mai multe ambasade au intensificat evacuările

Mai multe țări și-au îndemnat cetățenii aflați în Ucraina să părăsească țara.

În doar câteva minute de la apelul lui Joe Biden, Biroul de Externe al Marii Britanii i-a îndemnat pe cetățenii britanici din Ucraina să plece de acolo cât mai repede.

The Guardian mai spune că, potrivit Walla News, și Israelul a ordonat membrilor familiilor personalului diplomatic să plece din țară.

Ambasada Rusiei la Kiev a declarat că are în vedere să îndemne personalului neesențial să plece din țară, potrivit agenției de presă Tass.

Scenarii de invazie

Șeful serviciului de informații norvegian, viceamiralul Nils Andreas Stensønes, a declarat că Rusia are acum 150.000 de militari în jurul Ucrainei și a precizat că decizia asupra atacului îi revine lui Vladimir Putin.

“Acum depinde în primul rând de președintele Putin dacă alege să facă acest lucru. Este dificil de spus dacă este probabil sau nu probabil, pentru că este numai la latitudinea președintelui rus să ia această decizie.

Au tot ce le trebuie pentru a face totul, de la o invazie minoră în est până la atacuri minore ici și colo în Ucraina, sau o invazie completă, cu ocuparea a întregii țări sau a câtorva părți din ea”, a subliniat acesta, potrivit sursei citate.

The Guardian mai spune că agențiile de informații occidentale sunt în mare măsură de acord că Vladimir Putin are acum suficiente trupe pentru a încerca o invazie.

O serie de scenarii de invazie sunt considerate posibile, dar există o convingere predominantă că orice intervenție militară ordonată de Putin ar fi concepută pentru a realiza schimbarea regimului la Kiev.

Acest lucru ar putea fi realizat printr-un atac fulger, care vizează încercuirea Kievului, cu intenția de a forța prăbușirea guvernului președintelui Zelenski și de a încerca să instaleze un regim pro-rus, fără un război urban.

Boris Johnson, despre o posibilă invazie a Rusiei

Boris Johnson și-a exprimat punctul de vedere cu privire la o posibil atac al Rusiei.

Acesta consideră că o invazie rusească ar fi o greșeală masivă de calcul a lui Vladimir Putin.

Prim-ministrul Regatului Unit a precizat că Ucraina este un adversar de temut, care va lupta și va rezista destul de bine atacurilor.

ADVERTISEMENT