News

Țigările contrafăcute din Ucraina, prezență tot mai crescută pe piața UE. Liderii G7, deranjați de fenomen

În ultimii doi ani, țigările contrafăcute din Ucraina au înregistrat o prezență tot mai ridicată pe teritoriul UE. Liderii G7 sunt deranjați de fenomen.
05.03.2024 | 17:37
Tigarile contrafacute din Ucraina prezenta tot mai crescuta pe piata UE Liderii G7 deranjati de fenomen
Țigările contrafăcute din Ucraina, prezență tot mai crescută pe piața UE. Îngrijorare în rândul liderilor G7. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Liderii G7 sunt deranjați de amploarea fenomenului cu țigări contrafăcute din Ucraina. În ultimii doi ani, imediat după începutul războiului, astfel de produse au invadat piața Uniunii Europene.

Țigările contrafăcute din Ucraina, prezență tot mai crescută pe piața UE. Îngrijorare în rândul liderilor G7

Săptămâna trecută, la Kiev, reprezentanții țărilor G7 și donatorii au discutat problemele legate de circuitul ilegal al bunurilor accizabile cu consultanți și experți din statul ucrainean.

ADVERTISEMENT

Partenerii internaționali au atras atenția Ucrainei asupra exploziei fenomenului contrabandei de țigări contrafăcute cu mărci cunoscute (inclusiv Marlboro). Aceste produse pleacă din Ucraina și au ca principală destinația zona UE.

La începutul lunii februarie, Comisia Temporară de Investigare a Radei Supreme (Parlamentul) asupra Securității Economice și-a prezentat viziunea cu privire la modalitățile de majorare a fondurilor pentru bugetul de stat în fața reprezentanților ambasadelor, țărilor partenere și instituțiilor financiare internaționale.

ADVERTISEMENT

Acest raport a fost pregătit de Primii Miniștrii, CES și organizațiile expert CASE, precum și de asociațiile de afaceri precum ACC, European Business Association (EBA) și Asociația Ucraineană a Petrolului și Gazelor.

Șeful Comisiei, Yaroslav Zhelezniak, spune că a prezentat exemple concrete privind problema piețelor ilegale, precum și soluții pentru ele. În replică, EBA și-a exprimat convingerea că fenomenul produselor contrafăcute va fi diminuat.

ADVERTISEMENT

Evenimentul de la Kiev, o ”lebădă neagră” pentru mafia tutunului, spune un jurnalist ucrainean

Un atent observator al evenimentului de la Kiev a fost jurnalistul Yevhen Plinskiy. Acesta subliniază rolul pe care l-a avut la această întâlnire reprezentanta Ambasadei SUA, Catherine Croft. Spune despre aceasta că nu doar a ascultat raportul, ci a fost ”una din personalitățile cheie ale evenimentului“.

Oficial, ea este consilier pentru probleme economice, în timp ce neoficial este principalul reprezentant SUA cu privire la corupția din Ucraina”, explică Plinskiy. Jurnalistul este convins că această masă rotundă reprezintă un ”eveniment lebădă neagră” pentru mafia tutunului.

ADVERTISEMENT

Chiar în ziua evenimentului de la Kiev, cu reprezentanți ai G7, la Vama Cernăuți, Biroul de Investigații al Statului și oficialii vamali au interceptat două rezervoare de gaz care transportau 335 de cartușe de țigări contrafăcute, marca Marlboro.

Acestea erau ”fabricate pentru exportul ilegal în fabrica de tutun din Goshcha”. După invazia rușilor în Ucraina, SRL-ul ”PRODUCȚIA DE TUTUN DIN UCRAINA”, localizat în satul Goshcha din regiunea Rivne, a devenit un centru de producție de tutun contrafăcut. Aici s-a folosit echipamentul confiscat al United Tobacco Company, companie care a fost oficial închisă în 2022.

Jurnalistul ucrainean dezvăluie că, înainte de 2022, producătorii ucraineni de contrafăcute optau pentru ”țigările albe” ilicite. Vorbim de mărci necunoscute, pentru contrabanda către UE, precum ”Jin Ling”, ”Credo”, ”Lifa”, ”Compliment”, ”Marble”, etc. Și timbrele de acciză erau falsificate, uneori marcate ca Duty-Free.

Totuși, aici este prima lovitură împotriva produselor contrafăcute de marcă. În Germania, Marlboro costă 8,5 euro. Costul de producție al produsului fabricii Goshcha este de 10-15 UAH. Producătorii ilegali s-au ‘îngrășat’ prea mult”, subliniază Plinskiy.

Probleme cu țigările de contrabandă este una ajunsă la nivel național în Ucraina. ”Aceasta este o problemă la scară națională, deoarece punerea unor astfel de produse pe piață afectează direct companiile internaționale care nu sunt doar ‘giganți’ în economie, ci au și instrumente de influențare a ambasadelor și autorităților dincolo de Ucraina“, subliniază jurnalistul.

La scurt timp după ce reprezentanții speciali ai SUA și ambasadorii G7 s-au alăturat luptei împotriva pieței ilicite, agențiile de aplicare a legii au intensificat eforturile. Mai multe grupuri de Telegram care vând țigări ilegale și-au oprit activitatea sau au fost șterse.

Cota de piață a tutunului contrafăcut a crescut la 25% în Ucraina, la începutul anului 2024

Raportul Comisiei Temporare de Investigare indică faptul că, în 2023, activitatea instituției a dus la:

  • închiderea a 5 mari operațiuni care au cauzat pierderi semnificative bugetului de stat: schema Duty Free pe piața tutunului, câteva operațiuni în jocuri de noroc (modificări de cod și altele) și vânzarea suspectă a echipamentelor rusești confiscate prin intermediul ARMA.
  • bugetul de stat a primit în plus 15 miliarde UAH (grivne ucrainene).

Cel care conduce această comisie, Yaroslav Zhelezniak, a anunțat că participanții la masa rotundă au discutat despre contrabanda cu tutun. Conform spuselor sale, lucrările Comisiei, care au fost suspendate în toamna anului trecut, sunt reluate. ”Într-adevăr, reluăm” a confirmat Zhelezniak.

Numai în toamna lui 2023, bugetul de stat ucrainean a pierdut 20 miliarde UAH din cauza traficului ilicit cu produse din tutun, a cărui cotă a atins 22% din piață. La începutul anului 2024, cota de piață a tutunului contrafăcut a crescut la 25%, iar pierderile de buget au ajuns la 23 de miliarde UAH

ADVERTISEMENT