News

Tik Tok ar putea fi interzis luna aceasta. Decizia se ia la Palatul Cotroceni

Aplicația TikTok ar putea fi interzisă de pe telefoanele de serviciu ale angajaților la stat, din cauza unor probleme de securitate a datelor.
13.05.2023 | 09:35
Tik Tok ar putea fi interzis luna aceasta Decizia se ia la Palatul Cotroceni
Aplicația TikTok ar putea să fie interzisă pe unele telefoane / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică urmează să se întrunească miercuri, pentru a avea o discuție în acest sens. Sebastian Burduja, ministrul digitalizării, susține că măsura interzicerii aplicației Tik Tok ar putea fi luată, însă nu va afecta decât dispozitivele de serviciu ale bugetarilor, nu și pe cele personale.

Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, convocat la Cotroceni

„O decizie se va lua în cursul zilei de miercuri, 17 mai, când se va întruni Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică.

ADVERTISEMENT

Este organismul format din toate instituţiile, structurile statului cu atribuţii în zona de securitate cibernetică, se întruneşte la Palatul Cotroceni, e convocat de Administraţia Prezidenţială şi are abilitatea de a emite astfel de puncte de vedere în baza cărora să poată fi luată o eventuală decizie de a interzice aplicaţia”, a declarat Sebastian Burduja pentru News.ro, citat de România TV.

Când dispare Tik Tok de pe telefoanele bugetarilor

În cazul în care consiliul va decide că Tik Tok reprezintă o amenințare, aplicația urmează să fie dezinstalată de pe telefoanele angajaților guvernamentali, a mai subliniat Sebastian Burduja.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se va impune în baza legii securității cibernetice, iar măsura urmează să fie monitorizată la nivelul fiecărei instituții publice.

Ministrul spune că în prezent există indicii că unele aplicații colectează date despre utilizatori, pe care ulterior le predau unei terțe părți.

ADVERTISEMENT

Ce spune ministrul digitalizării despre interzicerea totală a Tik Tok în România

”Contează bineînţeles şi partea aceasta de politică de guvernanţă, dacă vreţi, deci faptul că aplicaţia TikTok provine dintr-o regiune a lumii unde guvernul, dacă solicită unei companii private date, ne punem întrebarea dacă acea companie răspunde Da sau Nu, probabil că răspunde Da, indiferent de natura solicitării. Lucrurile acestea stau la baza acestor analize în acest moment”, a mai spus Burduja.

Pe de altă parte, ministrul digitalizării susține că nu este adeptul interzicerii la scară largă a Tik Tok, motivând că o astfel de măsură ar încălca ”drepturile românilor de a se exprima liber”.

ADVERTISEMENT

El spune că o astfel de decizie ar trebui luată la nivel personal și fiecare utilizator ar trebui să se întrebe dacă se simte în siguranță, știind că datele sale sunt folosite de altcineva.

ADVERTISEMENT
Tags: