News

Când poate intra o localitate în carantină din cauza coronavirusului. Timișoara, orașul cel mai afectat de epidemie, a pregătit containere pentru infectaţi

06.03.2020 | 18:26
Cand poate intra o localitate in carantina din cauza coronavirusului Timisoara orasul cel mai afectat de epidemie a pregatit containere pentru infectati
ADVERTISEMENT

Nouă cazuri de coronavirus au fost confirmate până acum în țara noastră, după ce a fost depistată și o femeie de 51 de ani din Olt care a circulat în autocar cu bărbatul de 71 de ani din Vaslui, cel care a purtat virusul din Italia, dar și un bărbat de 40 de ani din Hunedoara. Aproape jumătate dintre cei depistați au fost cetățeni din județul Timiș, motiv pentru care au apărut zvonuri că ar exista șanse ca localități din zonă, sau chiar Timișoara, să fie băgate în carantină.

Cum se poate institui carantina într-o localitate din cauza coronavirusului

Decizia privind intrarea în carantină a unei localități se ia de către comitetul de situații de urgență, în strânsă legătură cu direcțiile de sănătate publică și în funcție de cât de mare este numărul de cazuri și dacă se stabilește că există o răspândire extinsă a bolii.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au explicat pentru FANATIK că dacă o persoană are coronavirus și nu se poate detecta așa-numitul „pacient zero”, atunci se consideră că problema este una serioasă și se poate lua decizia de a bloca localitatea respectivă.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că nu sunt motive pentru a băga un oraș în carantină: „La acest moment nu se pune în discuție izolarea sau închiderea unui oraș. La Timișoara știm cine de la cine a luat boala. Situația nu ne recomandă să luăm măsuri atât de drastice”, a spus Arafat.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea un ordin de ministrual Ministrului Sănătății arată că „în funcție de evoluția situației epidemiologice și confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecție cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeași comunitate se poate decide declararea carantinei într-o comunitate”.

Care este diferența dintre carantină și autoizolare

Același document face și diferența dintre persoanele aflate în carantină și cele aflate în autoizolare. Astfel, măsura de carantină este instituită pentru toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate. Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiţiei de caz şi care se prezintă la o unitate sanitară, rămân în această unitate, în izolare, li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgenţă. În cazul în care testul este pozitiv pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secţie / spital de boli infecţioase.

ADVERTISEMENT

Cât despre autoizolare, vorbim de persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă. Acestea vor rămâne la domiciliu tot pentru o perioadă de 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcţiile de sănătate publică şi prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică şi membrilor de familie care locuiesc la acelaşi domiciliu.

Ce măsuri s-au luat la Timișoara, orașul cel mai afectat de epidemie

Într-o reacție pentru FANATIK, primarul orașului de pe Bega, Nicolae Robu, a negat că s-ar pune problema unei carantine în orașul său:

ADVERTISEMENT

„Vă asigur că nu se pune problema deocamdată unei carantine și rămânem optimiști că nici pe viitor nu se va pune. În momentul de față avem un bolnav care a fost găsit pozitiv. Celălalt care a fost depistat pozitiv joi, tânărul de 16 ani, la analizele de astăzi (n.r. vineri) a ieșit negativ. Dacă și mâine (n.r. sâmbătă) va ieși negativ, atunci va fi considerat vindecat și va fi externat. Cei care au fost depistați pozitiv s-au negativizat și trimiși acasă.

Alte persoane sunt în izolare la domiciliu, dar găsiți cu virus și rămași pozitivi la ora actuală sunt cei doi, tânărul de 16 ani și o tânără colegă cu el, tot de 16 ani. Dar, repet, tânărul de ieri a ieșit negativ. Asta e situația la acest moment, nu se impune nimic special în plus. De asemenea, am luat și containere pentru carantină. Dacă va fi cazul pentru așa ceva, deocamdată nu s-au folosit aceste containere și sperăm să nu fie nici nevoie de ele”.

Edilul Timișoarei ne-a explicat și ce măsuri a luat pentru a preveni noi cazuri de coronavirus:

„Liceul Alimentar a fost închis, s-au sistat cursurile. Am cumpărat 400 de dispozitive de dezinfecție care sunt în curs de a fi montate în mijloacele de transport public. Am cerut directorilor să monteze astfel de dispozitive în școli și ne documentăm să luăm niște instrumente speciale cu infraroșu care să distrugă microbii în mijloacele de transport public”.

Rămâne să vedem, așadar, dacă vor mai apărea cazuri de coronavirus în Timișoara și dacă vor fi luate măsuri de carantină pentru orașul de pe Bega.

ADVERTISEMENT