News

Timișoara a ieșit din carantină doar câteva ore. Raed Arafat a decis reintroducerea măsurii. Reacția șefului CJ Timiș

21.03.2021 | 21:57
Timisoara a iesit din carantina doar cateva ore Raed Arafat a decis reintroducerea masurii Reactia sefului CJ Timis
ADVERTISEMENT

Locuitorii Timișoarei nu au avut prea multă vreme la dispoziție pentru a se bucura de ieșirea din carantină. Raed Arafat a intervenit peste decizia autorităților locale și a prelungit măsura cu 72 de ore “până la evaluarea riscurilor și adoptarea de noi măsuri de către autoritățile centrale”.


UPDATE 2 /Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, se declară revoltat de decizia lui Raed Arafat, care a decis prelungirea carantinei în Timişoarei şi în cele patru comune periurbane.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, prelungirea carantinei decisă de Arafat este „o bătaie de joc la adresa timişorenilor, o sfidare a unei structuri judeţene şi o intervenţie politică grosolană. Le-am atras atenţia de mai multe ori asupra inutilităţii carantinei. Carantina este de formă, rata de infectare creşte, oamenii continuă să se îmbolnăvească, ATI este în aceeaşi situaţie.

Este o ipocrizie afirmaţia că această carantină salvează vieţi omeneşti. Nu o face, dar distruge multe altele. Dacă există o problemă medicală, haideţi să reparăm medical, ne mobilizăm cu toţii şi unde nu mai poate Bucureştiul, putem noi, autorităţi locale, companii şi cetăţeni. E absurd să încerci să opreşti un rău provocând un rău mai mare”, a scris Nica pe Facebook.

ADVERTISEMENT


UPDATE / Șeful DSU a emis duminică un ordin ce va intra în vigoare în această noapte, de la ora 00:00, și este valabil până la sfârșitul zilei de miercuri, 24 martie, (ora 24.00), prin care se mențin în carantină Municipiul Timișoara (incidență 8,19 la mie), precum și comunele Moșnița Nouă (11,4 la mie), Dumbrăvița (6,8 la mie), Ghiroda (7,4 la mie) și Giroc (9,99 la mie).

“Ca urmare a situației existente în perimetrul format din raza administrativ-teritorială a municipiului Timișoara și a comunelor limitrofe, unde rata de incidență este ridicată, iar în baza datelor furnizate de CNCCI, gradul de ocupare a paturilor COVID ATI în județul Timiș, a atins capacitatea maximă, în vederea limitării riscului ridicat de transmiterea a Coronavirusului SARS-CoV-2 printre comunitățile vizate, s-a stabilit prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru ariile teritoriale din Județul Timiș, respectiv, municipiul Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate imediată din data de 22.03.2021, ora 00:00.

ADVERTISEMENT

Această decizie a fost luată prin Ordin al Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, în urma consultării cu conducerea Ministerului Sănătății, dată fiind lipsa întrunirii numărului minim de voturi care să permită adoptarea unei hotărâri a CJSU Timiș în ceea ce privește măsurile necesar a fi aplicate în vederea limitării noului virus,  în pofida recomandărilor furnizate de DSP, ale avizelor și recomandărilor INSP.

Precizăm faptul că această măsură are caracter temporar, ea fiind necesară până la găsirea unei soluții viabile la nivel județean sau național”, se arată în comunicatul oficial.

ADVERTISEMENT

ȘTIREA INIȚIALĂ / Timișoara scapă de carantină! Decizia a fost anunțată chiar de Consiliul Județean pentru Situații de Urgență care vrea să elimine măsura carantinării orașului, dar și a zonei periurbane.

„În această seară, în CJSU Timiș a fost eliminată măsura nedreaptă a carantinării Timișoarei și a zonei periurbane.

Deși am luat poziție fermă împotriva carantinei formale și inutile, și acum, și în urmă cu 2 săptămâni, acesta nu este un moment de bucurie.

Timișoara iese din carantină!

Simt tristețe și multă părere de rău pentru stresul pus pe copii și părinți, pentru pierderile financiare înregistrate în aceste două săptămâni, atâta chin fără absolut niciun rezultat, rata de infectare fiind în crestere”, a scris Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș pe Facebook.

Acesta a ținut însă să precizeze că anumite măsuri trebuie respectate în continuare. Mai mult de atât, Nica îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze.

„Însă e important să privim spre viitor. Distanțarea fizică trebuie respectată, iar purtarea măștii și regulile de igienă tratate cu cea mai mare seriozitate. Vă încurajez să vă vaccinați și să respectați restricțiile rămase în vigoare.

Nu sunt adeptul amenzilor, cred în respectarea din convingere a regulilor, iar aceasta este o ocazie să arătăm că timișorenii nu au nevoie de amenințări ca să respecte măsurile legale.

Pe lângă apelul către voi, cetățenii, fac apel și către Primăria Timișoara și Prefectură, să prezinte un plan coerent și inteligent de măsuri împotriva Covid-19. Eu sunt disponibil, ca întotdeauna, pentru colaborare interinstitutională și ajutor, acolo unde este nevoie”, a mai scris el.

Vă reamintim că municipiul Timişoara şi mai multe comune au intrat în carantină din 8 martie, din cauza numărului mare de cazuri COVID-19.

Atunci, rata de infectare a ajuns la 7.49 la mia de locuitori. De remarcat că, anul trecut, în luna noiembrie, indicele era de 8.30, dar autoritățile nu au impus carantina.

ADVERTISEMENT
Tags: