News

Ținta declarată a OMS în pandemie: 70% din populația fiecărei țări, vaccinată până în 2022

OMS face un apel la vaccinarea anti-Covid-19 în toate statele lumii. În acest sens, organizația a lansat o țintă extrem de ambițioasă, aceea ca 70% din populația fiecărei țări să fie vaccinată până în 2022.
08.10.2021 | 22:52
Tinta declarata a OMS in pandemie 70 din populatia fiecarei tari vaccinata pana in 2022
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care rata de vaccinare de pe Glob prezintă discrepanțe majore între statele dezvoltate și cele aflate la polul opus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a luat o serie de măsuri extrem de importante.

Joi, OMS a anunțat lansarea ”Strategiei Globale de vaccinare Anti-Covid-19”. Scopul declarat al organizației este unul extrem de ambițios, acela de a vaccina 40% din populația fiecărei țări împotriva Covid-19 până la sfârșitul anului 2021 și 70% până la mijlocul anului 2022, se arată pe site-ul oficial al instituției.

ADVERTISEMENT

OMS face un apel la vaccinarea anti-Covid. 70% din populația fiecărei țări să fie vaccinată până în 2022

În cadrul unei conferințe de presă organizate în această săptămână, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a prezentat situația curentă la nivel mondial în ceea ce privește acoperirea vaccinală anti-Covid.

Conform acestuia, aproape o treime din populația lumii este complet vaccinată împotriva Covid-19, dar țările cu venituri mici au primit mai puțin de 0,5% din vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Este îngrijorător faptul că 56 de state nu au atins ratele de vaccinare de 10% până la sfârșitul lunii septembrie, dar ”fără vina lor”., spune oficialul OMS. Continentul african are o rată de vaccinare de sub 5%.

Reamintim că OMS a stabilit un obiectiv de vaccinare de 10% pentru fiecare țară, de îndeplinit până la sfârșitul lunii septembrie, dar până la acea dată multe țări nu au reușit să facă acest lucru, marea majoritate a acestora fiind state din Africa și Orientul Mijlociu.

ADVERTISEMENT

Același oficial OMS impune acum un obiectiv și mai îndrăzneț. El cere vaccinarea a minimum 40% din populația fiecărui stat până la sfârșitul anului 2021 și 70% până la jumătatea anului 2022.

Câte miliarde de vaccinuri sunt necesare pentru atingerea obiectivului de 70%

Directorul general al OMS mai precizează că pentru a atinge aceste ținte, statele lumii vor avea nevoie de cel puțin 11 miliarde de doze de vaccinuri.

ADVERTISEMENT

În opinia lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, în acest caz nu ar trebui să vorbim de o problemă de aprovizionare, ci de repartizare.

”Până la sfârşitul lunii septembrie, aproximativ 6,5 miliarde de doze au fost deja administrate la nivel global. Producţia mondială de vaccinuri a ajuns de acum la aproape 1,5 miliarde de doze pe lună, oferta este suficientă pentru atingerea obiectivelor noastre, cu condiţia ca dozele să fie distribuite echitabil”, a explicat oficialul pe site-ul instituției.

Pentru ca acest plan să aibă succes, OMS a cerut țărilor cu acoperire vaccinală ridicată să transfere tehnologie și să apeleze la COVAX şi Fondul African pentru Achiziţionarea de Vaccinuri (AVAT), creat de Uniunea Africană.

ADVERTISEMENT