Tolea Ciumac: „Mă bucur că l-am băgat pe Diaconescu în tomberon! Nu a fost o regie!”. Povestea unei vieţi incredibile, de la cariera de fotbalist la fight şi Elodia. EXCLUSIV

SPECIAL FANATIK
Gabriel Esanu    Cristian Ghindă   
în Fight
20/12/2019, 23:30
Tolea Ciumac: „Mă bucur că l-am băgat pe Diaconescu în tomberon! Nu a fost o regie!”. Povestea unei vieţi incredibile, de la cariera de fotbalist la fight şi Elodia. EXCLUSIV SPECIAL FANATIK
Tolea Ciumac a recreat unul din momentele care l-au făcut celebru: cel în care l-a băgat în tomberon, în direct, pe Dan Diaconescu

La 45 de ani, Anatoli „Tolea” Ciumac nici nu se gândește la retragerea din galele de fight. Pe 21 noiembrie, la Iași, a avut parte de un super duel contra unui adversar mult mai tânăr. La mai bine de 10 ani de la isprava live din „garsoniera” OTV, care a șocat România la vremea respectivă, luptătorul moldovean vorbeşte despre reperele celebrităţii sale şi face lumină într-un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.

Tolea Ciumac a povestit momentul în care l-a băgat în tomberon pe Dan Diaconescu

A pierdut la puncte în fața lui Florin „Rambo” Lambagiu, dar eșecul vine și pe fondul unor probleme medicale pe care le-a avut în ultima perioadă. „Îmi vine să îmi dau pumni în cap la cât de prost m-am bătut. Am luptat doar pe ritmul lui, asta este.

Eu pot mult mai mult, dar la meciul ăla nu am fost pregătit fizic. Am avut tendonul lui Ahile rupt, opt luni de zile am stat fără antrenament, în cârje, o singură lună am avut de pregătire. Nu a fost de ajuns.

Aveam 15 kilograme în plus, am dat jos câteva, oricum nu pe toate. E prea puțin o lună să te pregătești pentru așa o luptă. Rambo era foarte, foarte bine pregătit, rezistent, tânăr, avea toate atuurile.

Practic, știam că dacă trec prima repriză, oricum nu duc meciul până la capăt. În repriza a doua, după ce mi-am și rupt două degete, știam deja că nu pot să câștig meciul.

Asta după ce câștigasem prima repriză, l-am întors de câteva ori cu stângul. După accidentare, știam că am pierdut, dar mi-a fost rușine să renunț ca o femeie, am zis să vadă lumea că sunt bărbat și pot să mă lupt”, a povestit Tolea pentru FANATIK.

Tolea a fost furios când fosta sa soție l-a acuzat că a omorât-o pe Elodia

Am profitat de ocazie și am vorbit cu Tolea și despre una dintre cele mai șocante întâmplări petrecute vreodată la o televiziune din România. În urmă cu 10 ani, a intrat peste Dan Diaconescu în studioul OTV și l-a băgat în tomberonul de gunoi pe celebrul prezentator.

Tolea era furios deoarece fosta sa soție, Magda, era prezentă zilnic la OTV, unde îl acuza că ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu!

Diaconescu i-a spus-o în față: „Nu mă interesează adevărul tău! Eu vreau rating”

Când vine vorba de războiul pe care l-a avut cu Dan Diaconescu, în urmă cu 10 ani, Tolea Ciumac devine agitat. Resentimentele nu au dispărut deloc! Nu regretă că l-a băgat într-un tomberon de gunoi pe cunoscutul prezentator, ci doar faptul că unii oameni au considerat că a fost doar o regie.

„În 2008, am terminat cu o căsătorie nefericită, am plecat de acasă pentru că nu mă înțelegeam deloc cu nevasta. Ea, ca să se răzbune, a mers la OTV și m-a acuzat că am omorât-o pe Elodia, că are probe.

Auzi, lume, probe că am amorât-o pe Elodia! Nu avea nimic, vă dați seama. Așa a început scandalul la OTV, care a durat un an de zile. Deși știau că este o aberație, tot insistau pe acest subiect cu Elodia.

Eu chiar am încercat să îi explic lui Diaconescu totul, că Magda spunea acele lucruri doar ca să se răzbune pe mine. La care el mi-a spus direct că nici nu contează care e adevărul, atât timp cât acel subiect face rating la TV.

Și au continuat să o țină pe-a lor. Mi-a făcut mult rău ca imagine. Oamenii treceau trotoarul pe partea cealaltă când mă vedeau, așa ajunsesem să fiu perceput.

Și atunci am zis că trebuie să fac ceva pentru a-i distruge și eu imaginea lui Diaconescu. Și am făcut acel gest pentru ca lumea să își dea seama cine este el și să îl asocieze mereu cu un tomberon de gunoi, așa cum merita.

Ulterior, a încercat să lase de înțeles că totul a fost o regie, o schemă de-a lui. Totul ca să facă iar rating. Dar nu a fost nicio regie. Nu aș fi putut face vreo înțelegere cu acel individ care mă făcuse criminal timp de un an de zile!

Chiar mor de ciudă când mă gândesc că sunt oameni care au crezut că e regie. Am vrut să îi distrug și eu imaginea și chiar mi-a ieșit. Mai apoi, când a candidat la Președinție, lumea tot cu un tomberon de gunoi îl asocia.

Mulți ziceau că, vezi Doamne, cum am reușit eu să intru în studio atât de ușor… Și cu tomberonul după mine! Păi e simplu… El nu avea bani să plătească niște angajați serioși la pază.

Avea doi oameni plătiți cu bani puțini, puși acolo de formă. Păi ce să îmi facă ăia mie? Să mă tragă de mânecă?”, a povestit Tolea pentru FANATIK.

Înainte să urce în ring, Tolea a jucat fotbal! Era portar de Divizia A în Moldova

Durul Ciumac nu a fost mereu atras de lumea sporturilor de contact. A visat să fie fotbalist. A ajuns să joace la nivelul primei ligi din Republica Moldova, pe postul de portar.

„Chiar eram foarte talentat, dar totul era pe pile! Nu aveam cum să ajung sus cu fotbalul, nu eram lăsat”, povestește Tolea.

„Am început cu fotbalul la 8 ani, l-am practicat până la 18. Și acum mai joc fotbal, dar până atunci a fost de performanță. Am jucat la nivel de Divizia A în Moldova. Apoi am intrat la ANEFS, primul pe listă, cu fotbalul.

Ca student, fără bani, nu am avut posibilitatea să continui cu fotbalul. Anii ’90 au fost foarte grei, era totul cu pile. Era greu să obții ceva, chiar dacă aveai talent…

Când mergeam la vreun concurs, mă scoteau antrenorii din cameră și mă puneau să vadă care îmi dă gol din penalty. Toți mă lăudau. Eram foarte, foarte bun”.

De la fotbal la lupte… via Platon și Aristotel, pentru că nu a învățat la examen!

În perioada facultății, Tolea Ciumac a luat o decizie care avea să îi schimbe cursul vieții. A renunțat la visul de a ajunge fotbalist și s-a mutat în ring. A fost convins de profesorul de… filosofie, chiar în timpul unui examen pentru care nu învățase!

„Profesorul meu era un fost luptător. Eu nu învățasem, dar din cultura generală am început să vorbesc de Platon, de Aristotel, de toți ăștia. Eu am citit mult când eram mic, eram abonat la trei biblioteci.

Citeam cel mai mult din școală, chiar din sat. Luam primul loc la toate concursurile astea de cultură generală și primeam un maldăr de cărți. După ce mă lăudau, mă scoteau la careu și când venea vorba de cel mai rău copil, tot Tolea era.

Mai spărgeam geamurile cu mingea, chestii d-astea. Revenind la examenul la filosofie, eu nu vorbeam la subiect, băteam apa-n piuă. Dar nu tăceam din gură.

Am vorbit așa jumătate de oră de toate, în jurul subiectului, nimic concret. Și profesorul mi-a zis «Mă Tolea, tu nu ai învățat.

Dar ești băiat deștept, nu ești prost deloc. Nu vrei să te apuci de lupte?». Mi-a zis că îmi dau casă, masă, și m-a dus la Dinamo”, a povestit luptătorul născut în Moldova.

Cum a ales între Steaua și Dinamo: „Masă, casă și un braț de treninguri”

Până la urmă, Tolea a ajuns subiect de dispută între cele mai mari rivale ale sportului românesc. A fost o victorie pentru Steaua, care l-a ademenit pe uriașul moldovean cu… masă, casă și treninguri:

„Ăștia de la Steaua au aflat că a venit la Dinamo un moldovean mare, deștept, cu potențial la lupte. M-au dus în sală și m-au întrebat ce mi-au dat cei de la Dinamo.

Am zis «Nimic, ce să-mi dea? Doar mă antrenez de două săptămâni». Așa că le-am cerut casă, masă și trening la Steaua. Mi-au dat bonuri de masă, cheile de la cămin și un braț de treninguri. Și așa am ajuns la Steaua”.

Iar cei de la Steaua chiar l-au hrănit bine pe Tolea. Într-un an, moldoveanul a crescut cât alții în 10

„Am făcut sport la Steaua timp de un an de zile, dar tare de tot. În timpul ăsta am ajuns cam de la 86 de kilograme la 110! Lucram bine, trăgeam de fiare… ridicam 12 tone la un antrenament, calculat așa cum o făcea antrenorul.

Trei antrenamente d-astea pe săptămână. Lupte, sport mult, două trei antrenamente pe zi, într-un an am ieșit vicecampion la Cupa României la seniori. Și pierdusem finala oricum dintr-o prostie.

Câștigam 7-0, dar din lipsă de experiență am pierdut. În loc să conserv rezultatul, eu m-am dus mai departe pe el și mi-a făcut ăla un procedeu și am ajuns în tușă.

Așa am pierdut finala. Se întâmplă la lupte să forțezi și să greșești”, rememorează Tolea, neâmpăcat nici acum cu acel eșec.

A acceptat viața de noapte pentru bani! De aici au început problemele!

Băiat cuminte, Tolea a ieșit într-o discotecă din Regie. Să bea un suc. S-a întors de acolo angajat și cu un salariu la care nici nu visa!!!

„La un an după ce am ieșit vicecampion, m-am dus prima dată în discotecă, în Calise, să beau o cola. Patronul a auzit că am fost campion, că sunt foarte puternic.

Eu luasem 5.000 de lei tot anul, aveam doar mâncare, cazare și antrenamente toată ziua. Iar el mi-a zis ‘Nu vrei să vii la mine să muncești? Și îți dau 40.000 pe lună. Trebuie doar să stai aici lângă mine’.

Cum să nu mă tenteze? M-a tentat! Am zis că le fac pe amândouă. Și luptele, și viața de noapte. Dar asta este imposibil de împărțit. Nu se pot amândouă. Ori sport, ori muncă de noapte. Sau le faci pe ambele, dar nu le faci bine pe niciuna.

Și așa a început viața mea de noapte, care a mai durat câțiva ani și care m-a dus la problemele pe care le-am avut. Apoi am plecat în Spania și a urmat acea perioadă grea din viața mea, de care nu vreau să vorbim acum, acum e vorba de sport”.

Trecem peste perioada de care Tolea vrea să uite și ajungem din nou în ring. Locul unde spune că încă mai are multe de demonstrat. „Am ieșit din pușcărie la 31 de ani, am început să fac kempo, K1, MMA, de amatori, de plăcere mergeam la sală.

Până mi s-a propus să mă bag în gale profesioniste. Am acceptat imediat. Mulți zic că sunt mai bun acum decât înainte. Păi normal, eu atunci, la 31 de ani, eram la început. Nu învățasem nimic.

În prima piramidă Local Kombat, pe PRO TV, eu aveam o lună de antrenamente, luat de la zero. Mă învățase un antrenor să dau cu pumnul la palmare.

Am intrat în piramidă cu Golescu și cu Adrian Sfarmă Piatră, care făceau unul de opt ani și unul de 12 ani”, se mândrește Tolea.

Cu bune și cu rele, Tolea rămâne un personaj care a atras mereu atenția. Uneori chiar și atunci când nu și-a dorit să o facă. De altfel, a recunoscut cu sinceritate: „Nu îmi place să mă bat și nici să apar pe la televizor. Fac totul pentru bani și pentru familia mea”.

  • „Chiar și când a candidat la Președinție, lumea tot cu un tomberon de gunoi îl asocia pe Dan Diaconescu. M-am bucurat că i-am stricat și eu imaginea” – Tolea Ciumac
  • „Am zis că le fac pe amândouă. Și luptele, și viața de noapte. Dar asta este imposibil de împărțit. Nu se pot amândouă. Ori sport, ori muncă de noapte. Sau le faci pe ambele, dar nu le faci bine pe niciuna” – Tolea Ciumac
  • 45 de ani este vârsta lui Tolea Ciumac, născut la 19 mai 1974 în satul Recea din Republica Moldova
  • 40 de kilograme și 16 centimetri are în plus Tolea Ciumac față de „Rambo” Lambagiu, luptătorul în fața căruia a pierdut în gala de la Iași
  • 5 ani nu a fost învins Tolea Ciumac în România (timp în care a avut 17 victorii consecutive pe kickboxing și MMA) până la lupta cu „Rambo” Lambagiu din 21 noiembrie
Închide ×