Life

Top 10 cele mai bune filme psihologice, recomandate de Irina Margareta Nistor

Top 10 cele mai bune filme psihologice ale tuturor timpurilor, comentate de Irina Margareta Nistor. Ce recomandări are celebrul critic de film.
29.07.2023 | 08:35
Top 10 cele mai bune filme psihologice recomandate de Irina Margareta Nistor
Top 10 filme psihologice. Irina Margareta Nistor. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Dacă îți plac filmele de acest gen, avem top 10 filme psihologice care te vor ține cu sufletul la gură. Filmele psihologice sunt acele pelicule care explorează aspecte ale minții umane, cum ar fi emoțiile, motivațiile și reacțiile la stres. Aceste filme au fost dintotdeauna un subgen popular al cinematografiei, datorită intrigii, suspansului și aprofundării personajelor. FANATIK vă prezintă Top 10 cele mai bune filme psihologice, unele comentate de Irina Margareta Nistor.

Vertigo (1958)

Regizat de Alfred Hitchcock, Vertigo este un film clasic de suspans și mister. Este o poveste despre un detectiv particular care suferă de o tulburare de anxietate și începe să urmărească o femeie într-un joc periculos de manipulare. În ciuda faptului că a fost inițial primit cu recenzii mixte, Vertigo a devenit un film cult și un clasic al genului psihologic.

ADVERTISEMENT

Repulsion (1965)

Regizat de Roman Polanski, Repulsion este un thriller psihologic despre o tânără care începe să se retragă în propria ei lume, iar anxietatea și fricile sale devin din ce în ce mai palpabile. Filmul este o explorare a efectelor traumei și a dezintegrării mentale.

Zbor deasupra unui cuib de cuci (1975)

Regizat de Miloš Forman, filmul este o adaptare după romanul cu același nume de Ken Kesey. Jack Nicholson interpretează un deținut care este trimis la o clinică de psihiatrie, unde se luptă să rămână în viață și să mențină un sentiment de normalitate într-un mediu ostil. Acest film a câștigat 5 premii Oscar, inclusiv cel pentru cel mai bun film.

ADVERTISEMENT

“Au fost prezentate la Cannes de curând niște detalii despre acest film. Cam Douglas a jucat piesa, care nu a avut niciun fel de succes. Fiul său a preluat producția filmului, a fost marea lui lovitură. Pentru rolul principal nu l-a luat pe tatăl lui, ci l-a luat pe Jack Nicholson. De aceea și Cam Douglas a recunoscut că fiul său este un producător mai bun. A fost o alegere minunată, care a dus și la niște Oscaruri, așa cum bine știm”, a declarat Irina Margareta Nistor pentru FANATIK.

The Shining (1980)

Regizat de Stanley Kubrick și bazat pe romanul lui Stephen King, The Shining este o poveste despre un scriitor care acceptă un post de îngrijitor la un hotel izolat în munți. Însă, hotelul ascunde secrete întunecate care încep să își pună amprenta asupra sănătății mentale a personajului principal, interpretat de Jack Nicholson.

ADVERTISEMENT

Psycho (1960)

Un alt film care face parte din Top 10 filme psihologice recomandate de Irina Margareta Nistor. Psycho este o peliculă care îmbină perfect genul thriller cu un strop de groază, în regia lui Alfred Hitchcock. Scenariul este inspirat de romanul cu același nume, al lui Robert Bloch. Este vorba despre crimele înfăptuite de personajul principal, Ed Gein. Filmul a avut recenzii mixte, dar în cele din urmă a primit și nominalizări la Oscar.

“Filmul acesta este foarte freudian, dacă vreți. Este povestea cu mama, cumva ne duce la complexul lui Oedip. Iar acest film consider că spune multe despre Hitchcock, ca toată filmografia lui, de altfel”, a spus Irina Margareta Nistor.

ADVERTISEMENT

Memento (2000)

Regizat de Christopher Nolan, Memento este o poveste despre un bărbat care suferă de o pierdere de memorie pe termen scurt și încearcă să își găsească soția ucisă. Filmul este prezentat în ordine inversă, făcând ca publicul să simtă confuzie și pierdere.

Inception (2010)

O altă capodoperă a lui Christopher Nolan, “Inception” a fost lansat în 2010 și este considerat unul dintre cele mai complexe și interesante filme din istoria cinematografiei. În film, Leonardo DiCaprio își asumă rolul unui hoț de informații care poate intra în visele altor oameni pentru a fura secrete.

“Inception mi se pare un film straniu, ca un prim pas către inteligența artificială. Cred că trebuie oarecum evitat. Dacă ar fi să fac o recomandare, ar fi ‘Interstelar’, mi se pare mai complex și infinit mai bun”, a adăugat Irina Margareta Nistor pentru FANATIK.

Fight Club (1999)

Regizat de David Fincher și lansat în 1999, “Fight Club” este un film care explorează tema schimbării de personalitate și a dezvoltării multiplelor personalități. Brad Pitt și Edward Norton își asumă rolurile principale, jucând personaje care creează un club al bătăilor pentru a-și rezolva problemele existențiale.

Shutter Island (2010)

Din Top 10 filme psihologice nu puteam exclude Shutter Island. Lansat în 2010 și regizat de Martin Scorsese, “Shutter Island” este un thriller psihologic. Acesta  urmărește un investigator care investighează dispariția unui pacient de pe insula în care se afla. Filmul este plin de suspans și răsturnări de situație neașteptate.

“Shutter Island e un film înșelător. Acțiunea se bazează pe lumile paralele cumva. E lumea noastră și lumea nebunilor. Sau poate e invers, noi suntem în lumea nebunilor, iar aceea este lumea normală”, a mai spus Irina Margareta Nistor pentru FANATIK.

The Machinist (2004)

Lansat în 2004, “The Machinist” este un thriller psihologic care îi are ca protagoniști pe Christian Bale și Jennifer Jason Leigh. Filmul urmărește viața unui muncitor la o fabrică, Trevor Reznik, care suferă de insomnie cronică și care începe să aibă halucinații.

ADVERTISEMENT