Life

Top 50 cei mai buni cârnați din lume. Pe ce loc se află cârnaţii de Pleşcoi, e dezamăgitor

Top 50 cei mai buni cârnați din lume. În top 50 cei mai buni cârnați din lume regăsim și faimoșii cârnați de Pleșcoi. Din păcate, locul ocupat în clasament e unul dezamăgitor.
14.02.2023 | 11:37
Top 50 cei mai buni carnati din lume Pe ce loc se afla carnatii de Plescoi e dezamagitor
Top 50 cei mai buni cârnați din lume. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Topul celor mai buni cârnați de lume este început de Spania cu un produs pe care inclusiv românii îl adoră. De cealaltă parte, țara noastră nu se află nici în top zece și nici în top 20 în ceea ce privește gustul cârnaților. Pe ce loc avem cârnaţii de Pleşcoi?

Top 50 cei mai buni cârnați din lume. Cine ocupă primul loc

Pe primul loc în top 50 cei mai buni cârnați din lume, realizat de tasteatlas.ro, avem faimosul Chorizo, un cârnat spaniol preparat din carne de porc tocată și grăsime care este condimentat cu paprika și, uneori, cu usturoi. Combinația acestor ingrediente este apoi umplută într-o carcasă naturală.

ADVERTISEMENT

Chorizo iese în evidență prin culoarea sa roșie, datorită ardeiului special cunoscut sub numele de pimenton, care este ingredientul cheie care diferențiază chorizo spaniol de alți cârnați similari. Și aroma este una unică, picantă, dar și consistentă.

De asemenea, la nivel mondial există diferite versiuni de chorizo în țări precum Mexic, Puerto Rico, Ecuador, Panama, Argentino, Bolivia, Peru, Columbia și Uruguay. Totodată, unii susțin că chorizo își are originile în catalanul xoriço, în timp ce alții spun că își are rădăcinile în morcilla.

ADVERTISEMENT

Cine ocupă locul 2 în topul celor mai buni cârnați din lume

Pe locul doi în top 50 cei mai buni cârnați din lume avem Bratwurst, care provine din două cuvinte, un cuvânt din germana veche, ”brat”, care înseamnă carne fără risipă, și ”wurst”, care înseamnă cârnat. Bratwurst își are originile la celți, dar franconienii l-au dezvoltat mai departe.

Acest tip de cârnați datează din anii 1300, într-o regiune care va deveni în cele din urmă Germania de Est. Bratwurst este consumat de obicei la micul dejun, datorită tradiției fermierilor care făceau cârnații dimineața și îi mâncau până la prânz, deoarece altfel se stricau.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește ingredientele pe care le are la bază, Bratwurst trebuie să fie făcut fie din carne de porc, de vițel sau de vită, dar există peste 40 de varietăți de cârnați în toată Germania. Astăzi, în Germania, bratwurștii sunt de obicei serviți cu varză, salată de cartofi, hrean sau muștar și sunt extrem de populari și în Statele Unite, unde sunt preparați pe grătar.

Weisswurst ocupă locul 3 în top 50 cei mai buni cârnați din lume

Pe locul trei în top cei mai buni cârnați din lume avem Weisswurst sau cârnatul alb, care este o specialitate a orașului München, inventată în 1857 de un măcelar pe nume Sepp Moser. Acesta lucra într-un restaurant de lângă măcelăria sa și a optat pentru piei subțiri.

ADVERTISEMENT

În timp ce făcea cârnații, era îngrijorat că se vor sparge în timpul procesului de prăjire, așa că i-a pus în apă fierbinte și i-a gătit timp de 10 minute. După ce a servit cârnații fierți oaspeților, noul fel de mâncare a fost lăudat, iar așa a apărut Weisswurst.

Cârnații sunt compuși dintr-un amestec de carne de porc, vițel și grăsime de porc, asezonat cu pătrunjel, piper, lămâie și sare. În prezent, cârnații sunt cei mai populari în sudul Germaniei și sunt unul celebri la Oktoberfest.

În restaurante, Weisswurst se servește întotdeauna cald, de obicei însoțit de covrigi și, în mod ideal, dar totodată poate fi servit cu alte soiuri de muștar dulce bavarez. Totuși, învelișul cârnaților nu este destinat consumului, așa că adesea cârnații sunt tăiați pe lungime, iar învelișul este decojit.

Pe ce loc se află cârnaţii de Pleşcoi în top 50 cei mai buni cârnați din lume

Și totuși pe ce loc se situează cârnații de Pleșcoi din România în top 50 cei mai buni cârnați din lume? Veți fi uimiți să aflați, dar cârnații românești ocupă tocmai locul 48 în clasamentul realizat de tasteatlas.com, semn că nu au reușit să fie atât de apreciați de public pe cât cei germani sau cei spanioli.

Cârnații de Pleșcoi din zona Buzăului sunt făcuți din carne de oaie, ardei iute și usturoi. Cârnații de Pleșcoi sunt produși în casele din satul Pleșcoi și comuna Berca, după rețeta tradițională și au fost remarcați chiar și la nivelul Uniunii Europene.

”Cei mai mulți dintre producători nu au o licență oficială de producție, așa că astfel de cârnații pot fi achiziționați doar în cantități mici, direct de la producători. Unii dintre producătorii licențiați au fondat Asociația Producătorilor de Cârnați de Pleșcoi, cu scopul de a promova și distribui cârnații de Pleșcoi la nivel european”, scrie sursa citată despre faimoșii cârnați din România.

Pe locul 50, adică la coada clasamentului avem Sai krok Isan, un cârnat fermentat din regiunea Isan. Acesta se prepară dintr-un amestec de carne și grăsime de porc măcinată, combinată cu usturoi, orez, sare și piper într-o înveliș natural.

Cârnatul este apoi lăsat să se usuce și să fermenteze timp de câteva ore sau, uneori, chiar și timp de 2-3 zile sub un soare arzător, o metodă care îi conferă acestui cârnat gustul său acrișor unic. Thailandezii aleg să îl consume în general la micul dejun, însă pentru europeni nu este un produs chiar atât de fabulos.

ADVERTISEMENT