News

Topul celor mai bogate comune din România. Stau „la țară”, dar bugetul lor e peste zona urbană

Mediul rural este văzut de mulți români drept o oază de sărăcie, însă există excepții care ar face invidios orice orășean.
27.10.2022 | 16:25
Topul celor mai bogate comune din Romania Stau la tara dar bugetul lor e peste zona urbana
Comuna Chiajna, cea mai scumpă comună din țară. Foto: FB
ADVERTISEMENT

Concret, România are multe comune cu bugete impresionante, care ajung ușor în topul celor mai bogate localități din țara noastră. Aici oamenii duc o viață mai mult decât decentă, în condiții ca în Europa.

Topul celor mai bogate comune din România

Potrivit botosaneanul.ro, comuna Chiajna ocupă primul loc într-un top al celor mai bogate comune din România, cu venituri de 88.15 milioane de lei în 2021, conform unor date oficiale prezentate de către Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale.

ADVERTISEMENT

Chiajna ocupă, de altfel, acest loc fruntaș încă din 2017, când la buget veneau 71.2 milioane de lei, fiind o oază de prosperitate pentru zonă, cel puțin în ultimii cinci ani.

Locul secund al celor mai bogate comune din România e ocupat de comuna Florești, practic un cartier mărginaș al orașului Cluj-Napoca, un alt pol al prosperității în zonă.

ADVERTISEMENT

De altfel, Floreștiul este supranumit ”dormitorul” Clujului, pentru că acolo trăiesc zeci de mii de oameni care, de fapt, lucrează în Cluj-Napoca, făcând naveta zilnic. Cu toate acestea, cu venituri de 79,15 milioane de lei în 2021, Florești ocupă locul doi în clasament.

A treia poziție din top e ocupată de comuna Miroslava din Iași, cu un venit de 68.90 milioane de lei, în creștere față de anul 2020 când înregistra venituri de 49.19 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Următoarele comune din top sunt, (4) Sânmartin, Bihor – 59,21 milioane lei, (5) Dumbrăveni, Suceava – 56,66 milioane lei, (6) Brănești, Ilfov – 54,73 milioane lei, (7) Giroc, Timiș – 54,40 milioane lei, (8) Dumbrăvița, Timiș – 51,58 milioane lei, (9) Dragomirești, Ilfov – 49,35 milioane lei, (10) Ghiroda, Timiș – 48, 24 milioane lei.

Conform sursei citate, principalele surse de venituri pentru bugetele locale ale acestor comune sunt impozitele, taxele, atragerea de fonduri europene sau guvernamentale nerambursabile dar și cota din impozitul pe veniturile realizate de angajații care își desfășoară activitatea pe raza localității respective.

ADVERTISEMENT

Pentru a concluziona cât de eficientă e o administrație publică în atragerea de venituri sunt luate în calcul gradul de încasare al impozitelor și taxelor locale, nivelul fondurilor nerambursabile atrase, precum și creșterea numărului de locuri de muncă de pe raza UAT (unitate administrativ teritorială).

ADVERTISEMENT