News

Tornadă formată în România. Fenomenul meteo extrem, filmat în județul Botoșani. Video

29.05.2020 | 18:38
Tornada formata in Romania Fenomenul meteo extrem filmat in judetul Botosani Video
ADVERTISEMENT

O tornadă formată în România a atras atenția specialiștilor din meteorologie. Fenomenul a fost surprins în nord-estul țării, mai precis în județul Botoșani, aflat vineri sub cord portocaliu de vreme severă.

Tornadă formată în România. Fenomenul meteo extrem, filmat în Botoșani

Un fenomen meteo extrem și destul de rar pentru clima din țara noastră a fost înregistrat în cursul zilei de vineri în județul Botoșani.

ADVERTISEMENT

O tornadă a fost observată în satul Cucorăni din județul Botoșani. Fenomenul, specific mai degrabă Americii de Nord, apare cel mai adesea în țara noastră în lunile mai-iunie.

Judetul, Botoșani, Cucorăni

Judetul, Botoșani, Cucorăni ?️ 29 mai 2020 Meteo NORD – EST

Posted by Meteoplus on Friday, 29 May 2020

În ultimii ani, numărul și intensitatea acestora a crescut, tornade fiind filmate și în alte județe din țară. Din 2006 până în prezent, în România au fost raportate peste 100 de astfel de manifestări extrem ale naturii.

ADVERTISEMENT

”Zona de sud-est a României are cele mai multe raportări de tornade. E o zonă apropiată de mare și acolo apar frecvent condițiile meteorologice care favorizează tornadele. Ialomița, Călărași și Constanșa sunt județele cu cea mai mare fecvență a tornadelor”, a Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme, la Digi24.

Reacția ANM după fenomenul de vineri

Administrația Națională de Meteorologie, prin vocea directorului general Elena Mateescu, a vorbit despre aceste fenomen care se întâmplă din ce în ce mai des, pe fondul încălzirii globale.

ADVERTISEMENT

Ea spune că, după perioade de temperaturi foarte ridicate, vin perioade cu instabilitate atmosferică accentuată şi care aduc fenomene meteorologie extreme, furtuni, vijelii și chiar tornade.

“În această perioadă vorbim de o mai mare cantitate de căldură acumulată în sistemul climatic care, coroborată cu o mai mare cantitate de vapori de apă determină, până la urmă, fenomene meteorologice extreme.

ADVERTISEMENT

A devenit ciclică alternanţa perioadelor foarte călduroase urmate de perioade de instabilitate atmosferică accentuată.”, spune Mateescu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: