News

Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, achitați definitiv. Ministrul Justiției: „Pentru mine e o zi tristă”

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat după ce instanța a decis să îi achite definitiv pe torţionarii disidentului Gheorghe Ursu.
27.07.2023 | 16:16
Tortionarii disidentului Gheorghe Ursu achitati definitiv Ministrul Justitiei Pentru mine e o zi trista
Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, achitați definitiv. Ce spune ministrul Justiției. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, achitați definitiv. Decizia a fost anunțată, joi, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Este vorba despre foștii ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş.

Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, achitați definitiv

Inginer de construcții, poet și scriitor, Gheorghe Ursu s-a aflat în vizorul Securității în anii comunismului. Totul a început după ce ar fi trimis anumite scrisori către „Europa Liberă” și după ce ar fi fost descoperit un jurnal în care povestea faptele groaznice comise de regimul comunist.

ADVERTISEMENT

După ce judecătorii i-au achitat definitiv pe torționarii fostului scriitor, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a avut o reacție cu privire la decizia magistraților. Gorghiu a scris pe pagina de Facebook că pentru ea aceasta este o zi tristă.

„Fără a interfera cu rezultatul analizei de la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi distinct de atribuţiile mele de ministru al Justiţiei, pot spune că pentru mine e o zi tristă azi!

ADVERTISEMENT

Mi-aş fi dorit, ca simplu cetăţean al unei ţări, pentru care dictatura va rămâne o amintire sinistră, care a măcinat destine, să nu fiu martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură, al legitimizării instrumentelor de forţă, care aruncă în obscur drepturi şi libertăţi fundamentale”, a transmis ministrul Justiției.

Ce au arătat cercetările

Potrivit procurorilor, în ianuarie-noiembrie 1985, Gheorghe Ursu a fost urmărit pentru „acte sau fapte considerate ostile regimului comunist”. Pe data de 21 septembrie 1985 a fost arestat, iar ulterior a murit în închisoare.

ADVERTISEMENT

Cercetările au arătat că torționarii Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş au desfășurat anumite acțiuni care au dus la decesul acestuia. „Acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu.”

„Acţiuni care au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”, susțineau procurorii militari.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Ursu a fost arestat după ce securiștii ar fi pus la cale o înscenare, un caz de drept comun pentru posesia a 17 dolari. El a fost ținut într-o celulă cu doi deținuți, Marian Clită şi Gheorghe Radu, care l-au agresat fizic la ordinul securității.

Pe 17 noiembrie 1985, inginerul a murit în urma bătăilor crunte pe care le-a primit atât de la deținuți, cât și de la Marian Pîrvulescu și alți ofițeri ai securității. Trei oameni au fost condamnați în acest caz. Este vorba despre Tudor Stănică, șef al Miliției Capitalei la vremea respectivă, Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al lui Gheorghe Ursu.

ADVERTISEMENT
Tags: