News

Tot mai multe măşti care nu protejează împotriva noului coronavirus, pe piaţa din România. Avertismentul specialiştilor

13.05.2020 | 16:56
Tot mai multe masti care nu protejeaza impotriva noului coronavirus pe piata din Romania Avertismentul specialistilor
ADVERTISEMENT

Șeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Constanţa avertizează populația că nu toate măștile aflate în comerț protejează împotriva coronavirusului. Mai mult, unii producători încearcă să plaseze pe piață aceste produse pentru a scăpa de ele, nu pentru că ar fi utile.

Românii, avertizați să nu aibă încredere în măștile pe care le găsesc în comerț

Românii vor fi obligați să poartă măști de protecție începând cu 15 mai, însă nimeni nu are garanția că măștile găsite în comerț protejează cu adevărat împotriva noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Horia Constantinescu. șeful CJPC Constanța, a propus ca Direcția Generală a Vămilor să transmită Guvernului lista cu toate firmele care importă acest tip de măști.

Potrivit specialistului, oamenii ar trebui să fie informați înainte de a cumpăra o mască referitor la gradul de protecție al fiecărei măști. Mai multe tipuri de măști ar fi catalogate drept neconforme de către Inspecția Muncii, însă documentele nu sunt transmise Direcției Vămilor pentru a împiedica importul acestor măști inutile.

ADVERTISEMENT

Am efectuat inclusiv noi la nivelul judeţului Constanţa mai multe acţiuni de control şi am depistat o sumă de documente ce însoţesc diverse transporturi şi automat importuri de produse ce ar trebui să ofere un grad de protecţie către consumatori. Or aceste documente aveau în componenţa acestora o sumă de certificate care pe site-ul inspecţiamuncii.ro sunt date ca neconforme”, a explicat directorul CJPC Constanţa.

Măștile cu „trei pliuri” pot fi inutile, consideră specialistul

„Faimoasele” măști cu „trei pliuri” nu sunt menționate în niciun regulament european și în niciun act normativ autohton, conform lui Constantinescu.

ADVERTISEMENT

“Există comercializate măşti cu trei pliuri. Măştile cu trei pliuri nu sunt menţionate în niciun regulament european şi în niciun act normativ autohton, în sensul că ele trebuie aşezate în categoria echipamentelor de protecţie individuală sau a celor cu caracteristici medicale. Faptul că s-au născut tot felul de sintagme, măşti cu trei pliuri, măşti alb-albastre nu oferă o informaţie corectă şi completă cu siguranţă nici autorităţilor de control, nici consumatorului final”, a punctat Constantinescu, conform news.ro.

CLICK AICI PENTRU A STUDIA CARE SUNT TIPURILE DE MĂȘTI EXISTENTE PE PIAȚĂ ȘI CARE AJUTĂ CU ADEVĂRAT

ADVERTISEMENT

Situația s-ar putea rezolva dacă Direcția Generală a Vămilor ar transmite Guvernului lista cu importatorii de măști și documentele care însoțesc toate transporturile.

Este o poveste necreştină, gândindu-ne că unii doresc să scape de fapt de stocurile de măşti, gândindu-ne de fapt că unii, ştiind că aduc doar produse ieftine şi neconforme, cumva au găsit un subterfugiu prin care intră pe piaţa europeană, oferind consumatorilor doar ipoteza că aceştia sunt protejaţi”, a explicat Constantinescu.

Oamenii ar trebui să fie informați corect atunci când cumpără o mască, iar faptul că o mască are „trei pliuri” o face inutilă, atâta timp cât nu protejează decât de polen sau de „neveste”: „Să fie transmis inclusiv la raft consumatorului final ce categorie de mască şi ce grad de protecţie pentru că degeaba îi spune mască cu trei pliuri pentru că el îşi închipuie că semănând cu masca medicală sau una similară îşi oferă un grad de protecţie ridicat, când de fapt masca aia doar are trei pliuri în sensul în care aceasta a fost croită şi nicidecum gândită. Decizia de a-mi cumpăra sau nu o mască cu grad ridicat de protecţie îmi aparţine. Dar ar trebui informaţia corectă şi completă transmisă consumatorului final. Dacă îţi iei masca asta, ea te protejează doar de polen sau te protejează să nu te recunoasca nevasta dacă eşti în compania alteia, cu siguranţă nu îţi oferă vreun grad ridicat de protecţia în faţa niciunei contaminări”.

Specialiștii din Constanța au identificat mii de măști care pretindeau că sunt chirurgicale, însă nu aveau nicio caracteristică medicală.

 

ADVERTISEMENT
Tags: