News

Tot mai mulți militari și rezerviști britanici vor să lupte în Ucraina. Îngrijorare în conducerea armatei din Regatul Unit

Conducerea armatei britanice este îngrijorată de dorința militarilor activi și în rezervă de a se alătura luptelor din Ucraina și posibilitatea ca prezența lor să ducă la un incident internațional.
06.03.2022 | 18:53
Tot mai multi militari si rezervisti britanici vor sa lupte in Ucraina Ingrijorare in conducerea armatei din Regatul Unit
ADVERTISEMENT

La câteva zile după anunțul făcut de Volodimir Zelenski în care anunță formarea unei legiuni străine care să lupte în țara sa, apar o serie de îngrijorări în acest sens în rândurile generalilor care conduc armata Regatului Unit, notează BBC.

Soldații britanici, dornici să lupte în acest conflict

După cum raportează jurnaliștii britanici, la nivelul conducerii există îngrijorări legate de posibilitatea ca unii militari, aflați în serviciu activ sau în rezervă, să se alăture conflictului dintre Ucraina și Rusia.

ADVERTISEMENT

Pentru a preveni o astfel de situație, general-locotenentul James Swift, unul dintre ofițerii de top, a trimis o directivă celor din subordinea sa prin care atrăgea atenția asupra faptului că personalul militar britanic nu este autorizat să călătorească în Ucraina.

În plus, dacă ofițerii observă că în rândul soldaților pe care îi comandă există intenția de a lupta în conflictul din Ucraina, general-locotenentul le-a cerut să raporteze acest lucru Poliției Militare.

ADVERTISEMENT

Mesajul pe care general-locotenentul James Swift l-a trimis militarilor din subordinea sa include și o explicație legată de ce, în ciuda situației din Ucraina și opțiunilor personale, militarii britanici nu pot să se alăture luptelor.

Mai exact, după cum a explicat Swift, prezența soldaților britanici pe frontul din Ucraina ar putea transmite un mesaj greșit Kremlinului, acela că Regatul Unit s-a alăturat acestui conflict.

ADVERTISEMENT

Sir Tony Radakin, amiral și unul din ofițerii superiori ai Marinei Regale Britanice, a subliniat la rândul său mesajul transmis de generalul Swift. El a explicat că prezența unor britanici în Ucraina nu ar fi de ajutor și chiar ilegală.

Controlul pe care Ministerul Apărării din Regatul Unit îl are asupra acestei situații este limitat doar la soldații care, în prezent, se află în serviciu activ. Mai exact, oficialii nu pot să evalueze situația și intențiile soldaților care au trecut în rezervă.

ADVERTISEMENT

Apelurile făcute de Volodimir Zelenski către cei care vor să lupte împotriva forțelor rusești care i-au invadat țara nu au rămas fără răspuns. După cum a transmis președintele ucrainean, peste 16.000 persoane s-au alăturat legiunii sale străine.

ADVERTISEMENT