News

Toți chiriașii trebuie să știe. Lunile în care se poate plăti mai puțin pentru chiria unui apartament. Totul e legal

Pentru a economisi bani, chiriașii din România trebuie să știe care sunt lunile în care se poate plăti mai puțin pentru chiria unui apartament.
29.03.2024 | 23:00
Toti chiriasii trebuie sa stie Lunile in care se poate plati mai putin pentru chiria unui apartament Totul e legal
Informații prețioase pentru toți chiriașii din țară: lunile în care se poate plăti mai puțin pentru chiria unui apartament. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă destul de complicată din punct de vedere economic, chiriașii din România trebuie să fie la curent cu lunile și perioadele din an în care se poate plăti mai puțin pentru chiria unui apartament.

Informații prețioase pentru toți chiriașii din țară: lunile în care se poate plăti mai puțin pentru chiria unui apartament

Conform datelor oficiale, chiriile solicitate în principalele 10 mari orașe din țară au marcat o explozie de prețuri în ultimii ani. De exemplu, între ianuarie 2023 și ianuarie 2024 s-a raportat o creștere de 21 de procente.

ADVERTISEMENT

În Capitală, dacă facem o comparație cu luna ianuarie a anului 2023, prețurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+24%) la categoria apartamentelor cu trei camere. Aici, prețul mediu a ajuns la aproape 800 de euro.

În aceste condiții, pentru a face față ofertelor de pe piață, este indicat că studiem cu atenție evoluțiile prețurilor. Există anumite perioade în care proprietarii nu cer sume exagerate pentru închirierea locuințelor.

ADVERTISEMENT

De regulă, în România, prețul chiriilor crește accelerat în preajma începerii anului școlar. Se întâmplă acest fenomen în special în orașele care sunt și centre universitare (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Sibiu etc).

Sfaturile de la specialiști sunt extrem de clare. E recomandabil să evitați să faceți pasul către o chirie în perioada septembrie – octombrie. Un site de specialitate în domeniul imobiliarelor spune că cea mai bună perioadă pentru închirierea unei locuinței este cea a lunilor de iarnă.

ADVERTISEMENT

În sezonul rece, piața imobiliară intră într-o oarecare acalmie. Pe de altă parte, vara, tot mai multe persoane încep căutarea locuințelor. Prețurile chiriilor scad și pe durata verii, în special în lunile iulie și august.

Cea mai bună perioadă pentru închirierea unei locuinței este cea a lunilor de iarnă. Atunci, pe piața imobiliară se resimte o acalmie. În schimb, vara tot mai multe persoane încep căutarea locuințelor de închiriat, iar odată cu întoarcerea studenților în centrele universitate se atinge apogeul cererii pe acest segment.

ADVERTISEMENT

Pentru că cererea este destul de scăzută în lunile de iarnă ai tot timpul necesar la dispoziție pentru a analiza cu atenție ofertele disponibile și pentru a găsi, fără grabă, locuința dorită. Nu vei simți presiunea luării unei decizii rapide pentru a nu pierde proprietățile bune cu prețuri scăzute”, potrivit analizei imobiliare.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: