News

Amenzi uriașe pentru gălăgie în bloc. Ce spune legea despre vecinii care fac scandal în apartamente

Locatarii sunt obligați să respecte liniștea în timpul orelor de odihnă, și nu numai. Iată ce spune legea, în anul 2024.
13.01.2024 | 17:55
Amenzi uriase pentru galagie in bloc Ce spune legea despre vecinii care fac scandal in apartamente
Nerespectarea orelor de liniște poate duce la amenzi uriașe / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Conviețuirea la bloc nu este chiar simplă și presupune un set de reguli pe care trebuie să le respecte toți cei implicați. În primul rând vecinii trebuie să conștientizeze că fiecare membru al comunității are nevoie propriile nevoi care trebuie respectate.

Gălăgia este interzisă în bloc, indiferent de momentul zilei

Manifestările care ies din sfera bunului simț sunt penalizate nu doar de comunitate ci și de lege. De exemplu, nerespectarea orelor de odihnă reprezintă o contravenție care se constată de către poliție.

ADVERTISEMENT

Legea 61/1991, care reglementează sancționarea încălcărilor normelor de conviețuire socială și a ordinii publice, se referă și la consecințele nerespectării orelor de liniște.

Potrivit legii, tulburarea liniștii vecinilor prin producerea de zgomote sau larmă este interzisă, indiferent de momentul zilei. Cu toate acestea, între orele 22.00-8.00 și 13.00-14.00, restricțiile devin mai stricte, acoperind perioadele în care oamenii se odihnesc și se relaxează în mod tradițional.

ADVERTISEMENT

Aceste intervale au fost stabilite pentru a asigura liniștea necesară în blocurile de locuințe și zonele rezidențiale.

Care sunt situațiile în care poliția poate interveni

Potrivit România TV, printre activitățile care se află pe lista celor pasibile de amendă, potrivit prevederilor legale, se numără:

ADVERTISEMENT
  • tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social

Ce amenzi riscă scandalagii de la bloc

În ceea ce privește sancțiunile pentru nerespectarea acestor ore de odihnă, legea prevede amenzi substanțiale pentru cei care încalcă regulile.

ADVERTISEMENT

Astfel, orice activitate care tulbură liniștea locatarilor între orele menționate poate atrage amenzi între 200 și 1.000 de lei.

Dacă utilizarea de aparate, obiecte sau instrumente muzicale la intensitate mare are loc în timpul orelor de liniște, amenzile cresc considerabil, variind între 500 și 1.500 de lei.

ADVERTISEMENT