Life

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sf Marie Mare. Ce nu trebuie să faci deloc în această zi

Ce să nu faci sub nicio formă în ziua în care creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Maria Mare. Așa atragi ghinionul.
15.08.2023 | 00:08
Traditii obiceiuri si superstitii de Sf Marie Mare Ce nu trebuie sa faci deloc in aceasta zi
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Ce să nu faci pe 15 august. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 15 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau, așa cum este cunoscută sărbătoarea în popor, Sfânta Maria Mare. Și, ca de fiecare dată, românii au o serie tradiții, obiceiuri și superstiții transmise din bătrâni pentru această ocazie. Ce să nu faci sub nicio formă dacă nu vrei să atragi ghinionul.

Tradiții și obiceiuri pentru Sfânta Maria Mare transmise din bătrâni

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, așa cum i se spune popular, este una dintre cele mai importante sărbători notate în calendarul ortodox. Și, așa cum se întâmplă cu fiecare prăznuire a unui sfânt important, românii păstrează o serie de tradiții și obiceiuri sau țin cont de superstițiile transmise din bătrâni. 

ADVERTISEMENT

În fiecare colț al țării, în dimineața de 15 august, credincioșii merg la biserică și sfințesc mâncarea pregătită pentru a fi dată de pomană pentru sufletele celor adormiți. Mai departe, fiecare zonă are rânduielile sale.

De exemplu, în Transilvania, femeile măritate ar trebui să se trezească primele, iar printre bucatele care trebuie să primească binecuvântarea preotului se numără strugurii, prunele, precum și fagurii de miere. După slujbă, ele trebuie să meargă în cimitir pentru a tămâia mormintele celor apropiați.

ADVERTISEMENT

De altfel, există și o serie de activități interzise cu desăvârșire de Sfânta Maria Mare. Nu este bine să muncești, lucru de care pare că au ținut cont și autoritățile, din moment ce le-au oferit românilor o mini-vacanță cu ocazia sărbătorii. 

Dar cei care stau acasă nu trebuie să se avânte în diferite treburi gospodărești. Ba chiar, anumite învățături din popor afirmă că nici să ne spălăm nu este bine în această zi, iar în anumite localități oamenii evită să aprindă focul cu două zile înainte.

ADVERTISEMENT

Se spune că, în caz contrar, bogățiile oamenilor ar putea sfârși în incendii, iar aceștia se vor îmbolnăvi. De asemenea, din bătrâni se crede că Sfânta Maria se va întrista și va plânge dacă cineva își tunde părul sau se întoarce din drum.

Spunem sau nu „La mulți ani” pe 15 august

Cât despre vechea dilemă, când spunem „La mulți ani” oamenilor care portă numele Sfintei Maria, părerile sunt împărțite. Unii consideră că pe 15 august, de Adormire, ar trebui pomeniți doar morții, iar urările pentru cei în viață să fie păstrate pentru 8 septembrie, atunci când este prăznuită nașterea.

ADVERTISEMENT

Totuși, preoții consideră că nu este greșit să sărbătorim de Sfânta Maria Mare. „Moartea pentru creştini este un moment de bucurie. Este un moment de împlinire a unei vieţi în care ai sperat o viaţă întreagă că te vei întâlni cu El. Pentru Maica Domnului, momentul este cu atât mai frumos. Pentru că este mutarea ei la cer cu sufletul şi cu trupul”, a explicat preotul Vasile Ioana pentru libertatea.ro. 

ADVERTISEMENT