Life

Adormirea Maicii Domnului: tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce este complet interzis pe 15 august 2022

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare pomenită anual în data de 15 august 2022 și aduce o serie de tradițiii, obiceiuri și superstiții. Ce nu e bine să faci.
13.08.2022 | 16:41
Adormirea Maicii Domnului traditii obiceiuri si superstitii Ce este complet interzis pe 15 august 2022
Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce să nu faci pe 15 august 2022. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Adormirea Maicii Domnului este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie și este numită în termeni populari Sfânta Maria Maria. Despre această zi nu se găsesc deloc informații în Sfintele Scripturi, ci numai în Tradiția Bisericii.

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce să nu faci pe 15 august 2022

Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din această viață. După ce și-a cerut iertare de la toți și-a dat Duhul, iar Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt.

ADVERTISEMENT

Printre minunile care au fost săvârșite în ziua de 15 august ar fi faptul că ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, în timp ce ologii și bolnavii s-au vindecat. În această zi de mare sărbătoare credincioșii păstrează foarte multe obiceiuri, tradiții și superstiții.

Creștinii ortodocși împart de Adormirea Maicii Domnului struguri și prune, dar și bucate calde pentru sufletele celor adormiți, dar nu înainte de a merge la slujba de la Biserică. Merindele se sfințesc de către preot.

ADVERTISEMENT

Dacă de Sfânta Maria Mare înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi una lungă și blândă. O veche tradiție populară, care se respectă în unele regiuni din România, ne amintește că nu se aprind focuri cu două zile înainte de sărbătoare.

Se spune că persoanele care nu respectă tradiția riscă să se îmbolnăvească sau le ia foc anumite lucruri și obiecte din gospodărie. De asemenea, pe 15 august, ciobanii își coboară turmele de oi de pe munte, semn că vara este pe sfârșite.

ADVERTISEMENT

Ce este complet interzis de Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare cu cruce roșie, motiv pentru care nu se spală, nu se coase, nu se calcă și nu se fac treburi în gospodărie. În plus, se spune că nu este bine să dormim în această zi pe prispa casei pentru că vom fi amorțiți tot anul.

Totodată, o veche tradiție populară ne transmite că scăldatul în apele râurilor este interzis. Nu se dă nimic cu împrumut de ziua Sfintei Maria Mare, ca să nu se lege farmecele de tine. De asemenea, nu este bine să te cerți cu nimeni.

ADVERTISEMENT

E indicat să te împaci cu oamenii cu care ești certat sau cu cei care crezi că îți poartă dușmănie. Adormirea Maicii Domnului ne mai transmite că fetele nu trebuie să se tundă și să arunce părul la gunoi.

Fecioara Maria este pomenită în Biserica Ortodoxă și în data de 8 august, sărbătoare pe care credincioșii o numesc Sfânta Maria Mică.

ADVERTISEMENT