Life

Câte zile libere au românii de Sfânta Maria 2023, de fapt. Data la care revin la muncă și când vor recupera liberul

Câte zile libere au românii de Sfânta Maria 2023, de fapt? Se pare că anul acesta, bugetarii se bucură de o minivacanță pe măsură.
11.08.2023 | 20:00
Cate zile libere au romanii de Sfanta Maria 2023 de fapt Data la care revin la munca si cand vor recupera liberul
Câte zile libere au românii de Sfânta Maria 2023, de fapt. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Câte zile libere au românii de Sfânta Maria 2023, de fapt? Conform Codului Muncii, angajații, fie ei de la stat, ori de la privat beneficiază de o zi liberă de 15 august, atunci când este sărbătorită Adormirii Maicii Domnului.

Câte zile libere au românii de Sfânta Maria 2023, de fapt

Și totuși ce se întâmplă anul acesta și câte zile libere au românii de Sfânta Mărie 2023? Poate mulți angajați sunt induși în eroare, având în vedere că ziua de 15 august pică într-o zi de marți.

ADVERTISEMENT

Adevărul este că de Sfânta Mărie 2023, angajații se bucură de câteva zile libere. Mai exact, vorbim despre o minivacanță de patru zile care începe de sâmbătă, 12 august și se termină miercuri, 16 august, atunci când se revine la muncă.

Menționăm faptul că Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox. De altfel, aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din întreg anul.

ADVERTISEMENT

Acesta este și motivul pentru care Codul Muncii prevede acordarea unei zile libere. Doar că anul acesta, pentru că vorbim despre o zi de marți, există niște modificări. Astfel, bugetarii au zile libere 14 august, dar și 15 august. De miercuri revin la muncă.

Iar legat cu weekend-ul, avem în total Petru zile. Decizia aparține Guvernului și vizează salariații din instituțiile și autoritățile publice.  „Guvernul a decis ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal”.

ADVERTISEMENT

Când are loc următoarea minivacanță pentru angajați

Și totuși ce se întâmplă cu aceste zile libere de Sfânta Măria? Ele vor fi recuperate. Timpul de lucru va fi prelungit până pe 31 august, astfel încât fiecare angajat în parte să poată să recupereze aceste zile.

Când are loc următoarea zi liberă pentru angajați?  După aceste zile libere de Sfântă Măria, de abia pe 30 noiembrie mai există o zi liberă. Atunci îl sărbătorim pe Sfântul Andrei. 

ADVERTISEMENT

Ziua de 30 noiembrie pică joi, iar vineri este 1 decembrie, Ziua Națională a României. Astfel, din nou, angajații vor beneficia de patru zile libere de la stat, joi, vineri, dar și sâmbătă și duminică. Din nou deci, avem o minivacanță spre finalul anului.

ADVERTISEMENT