Life

Tradiţii şi obiceiuri de Florii. Ce este interzis să faci în Duminica Floriilor

Acestea sunt cele mai populare tradiţii şi obiceiuri de Florii. Află ce lucruri trebuie să eviți în Duminica Floriilor.
27.04.2024 | 13:30
Traditii si obiceiuri de Florii Ce este interzis sa faci in Duminica Floriilor
Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce se face în duminica dinaintea Paștelui. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tradiţii şi obiceiuri de Florii. Ultima duminică dinaintea sfintei sărbători a Învierii Domnului este una cu adevărat specială. Credincioșii creștin ortodocși din România marchează această zi prin obiceiuri și tradiții specifice.

Ce semnificație are Duminica Floriilor

Cunoscută și ca Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor este una dintre sărbătorile de seamă din calendarul crești ortodox. În 2024, Floriile se sărbătoresc în data de 28 aprilie. Ziua marchează evenimentul biblic al intrării în Ierusalim a Mântuitorului Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea amintește de bucuria revederii lui Iisus de către mulțime, dar și de prefigurarea suferințelor sale și a sacrificiului suprem făcut în slujba mântuirii omenirii. Floriile sunt menite să ne amintească de smerenia lui Iisus, care a intrat în Ierusalim călare pe un asin. De asemenea, sunt prilej de rugăciune, reflecție și liniște.

Duminica Floriilor este ziua care pregătește creștinii sufletește de Săptămâna Mare și de Paște. Pe lângă semnificația religioasă, ziua are și o importantă latură culturală. Este o zi de speranță, bucurie și bucurie, marcată de tradiții și obiceiuri care pot varia de la regiune la regiune.

ADVERTISEMENT

Tradiții și superstiții

Când vine vorba despre Duminica Floriilor, există numeroase obiceiuri, tradiții și superstiții. Firește, nu toate dintre acestea sunt conectate cu semnificația religioasă a sărbătorii.

Tradiţii şi obiceiuri de Florii

În ultima duminică dinaintea Paștelui, oamenii participă la slujba religioasă de la biserică. Acolo, ei primesc ramuri de salcie sfințite, denumite în mod popular și “mâțișori“. Se crede că acestea sunt aducătoare de noroc, protecție împotriva bolilor și prosperitate.

ADVERTISEMENT

În mod tradițional, ramurile de salcie se păstrează peste an și se agață deasupra icoanelor sau ușilor. Tot în Duminica Floriilor, se consumă în mod tradițional preparate culinare precum covrigi, plăcinte cu brânză sau pește. Credința populară spune că cei care mănâncă pește de Florii se va bucura de un an îmbelșugat.

Superstiții de Florii

La fel ca multe alte sărbători ortodoxe majore, și Duminica Floriilor a dat naștere de-a lungul vremii unor superstiții înrădăcinate puternic în mentalul colectiv românesc. Iată-le pe cele mai comune:

ADVERTISEMENT
  • Aduce ghinion să dai bani cu împrumut în ziua de Florii.
  • Hainele noi purtate de Florii aduc noroc tot anul.
  • Nu este bine să te cerți cu alți oameni în ziua de Florii.
  • Vremea din Duminica Floriilor o prevestește pe cea din Duminica de Paște.

Ce se face în Duminica Floriilor

În mod tradițional, în Duminica Floriilor credincioșii merg la slujba specială din această zi. Totodată, ei petrec timp cu familia și prietenii. Sunt binevenite vizitele, oamenii iau masa împreună și se bucură de atmosfera specială, de sărbătoare.

De asemenea, Duminica Floriilor este un prilej excelent pentru plimbări în natură și cules de flori. Asta și pentru că se spune că cei care culeg primii muguri de flori care apar de Florii vor avea parte de noroc.

Există și regiuni din România în care Floriile reprezintă o ocazie excelentă de organizare a festivalurilor și târgurilor. Acolo, oamenii pot lua masa, pot cumpăra suveniruri, produse tradiționale și flori.

Ce nume se sărbătoresc de Florii

Nu în ultimul rând, Duminica Floriilor este o zi specială și pentru cei care poartă nume de flori. Aceștia primesc urări de bine și flori din partea prietenilor și familiei.

Sunt sărbătorite femeile cu nume precum Viorica, Delia, Dalia, Florentina, Camelia, Margareta, Lăcrămioara sau Florica, dar și bărbații numiți Viorel, Florentin, Trandafir, Bujor, Mărgărit, Floricel sau Mălin.

Pe lângă exemplele enumerate, de Florii se sărbătoresc și alte nume de flori. Conform statisticilor, în România există aproximativ 1,8 milioane de oameni care paortă nume de floare!

ADVERTISEMENT