Life

Calendar ortodox 25 mai 2022. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce se face pentru iertarea păcatelor

Biserica Ortodoxă ne amintește că în data de 25 mai 2022 credincioșii au parte de o mare sărbătoare. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul este zi cu dezlegare la pește.
24.05.2022 | 13:12
Calendar ortodox 25 mai 2022 A treia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul Ce se face pentru iertarea pacatelor
Calendar ortodox 25 mai 2022. Ce sărbătorim de A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Calendarul ortodox și Sfânta Scriptură ne învață că Irod a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Totul a plecat de la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere a regelui Iudeei.

Calendar ortodox 25 mai 2022. Ce sărbătorim de A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul

Ioan l-a mustrat pe Irod cel Mare pentru traiul nelegiuit cu Irodiada, nimeni alta decât soția fratelui său. Din cauza urei sale, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica sa, care dansase și fusese pe placul oaspeților regelui, să ceară capul Botezătorului drept răsplată.

ADVERTISEMENT

Irod s-a temut foarte mult că Sfântul Apostol Ioan ar putea învia dacă trupul va fi îngropat alături de cap, motiv pentru care le-a dat ucenicilor săi doar trupul. Conform crestinortodox.ro, acesta a fost îngropat în Sevastia, în timp ce capul a fost îngropat de Irodiada în curtea casei sale, la mare adâncime.

Tradiția ne arată că Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei, l-a pus într-un vas de lut și l-a îngropat în Ierusalim, în muntele Eleonului. Momentul este socotit prima aflare a sfântului cap.

ADVERTISEMENT

Ulterior, un proprietar bogat și slăvit care a crezut în Hristos s-a făcut monah luându-și numele de Inochenție. Și-a făcut sălașul chiar în locul unde se afla îngropat capul lui Ioan Botezătorul. A cinstit sfintele moaște și le-a îngropat la loc exact unde le-a găsit.

Ce se face de A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul pentru iertarea păcatelor

În perioada Sfinților Împărați Constantin și Elena cinstitul cap al Sfântului Ioan Botezătorul a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. Mai târziu, în anul 453 episcopul Uranie al Emesei l-a așezat în biserica din curtea cetății. Aceasta este a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane și după a fost dus în Constantinopol. Se întâmpla în vremea împăratului Mihail, fiind vorba de a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap.

Credincioșii țin cont de câteva tradiții și obiceiuri în ziua de 25 mai, în special pentru iertarea păcatelor. Creștinii ortodocși care vor să fie iertați țin un post foarte aspru, care nu este trecut în calendarul ortodox.

ADVERTISEMENT

Postul acesta este numit de la Cruce până la Cruce și se ține până când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci, care are loc anual în data de 14 septembrie. Prin rugăciune oamenii speră să scape de toate păcatele grele.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este una dintre figurile centrale ale creștinismului. A fost proroc şi Înaintemergător al Mântuitorului și a trăit în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, fiind contemporan cu Iisus Hristos.

Potrivit basilica.ro, avea să fie pecetluit cu această chemare încă de la venirea pe lume, printr-o naştere minunată, vestită de înger (Luca 1, 17; 76). A fost un predicator și botezător pe malurile râului Iordan, vestitor şi botezător al lui Iisus.

Numit de Mântuitor ca „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, Sfântul Ioan Botezătorul apare în icoane hrănindu-se doar cu lăcuste şi miere sălbatică. În Sfintele Evanghelii, este prezentat ca un martor şi mărturisitor al dumnezeirii Mântuitorului.

ADVERTISEMENT