News

Tradiții și obiceiuri de solstițiu de vară 2020. Ce nu e bine să faci în cea mai lungă zi a anului

20.06.2020 | 17:26
Traditii si obiceiuri de solstitiu de vara 2020 Ce nu e bine sa faci in cea mai lunga zi a anului
Tradiții și obiceiuri de solstițiu de vară 2020. Ce nu e bine să faci în cea mai lungă zi a anului. Foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

O serie de tradiții și obiceiuri din vechime s-au păstrat în țara noastră și pe glob de fiecare dată când are loc solstițiu de vară.

Ziua de 21 iunie este cea mai lungă din an și marchează începutul verii din punct de vedere calendaristic.

ADVERTISEMENT

Duminică este ziua care indică începutul verii astronomice, deoarece în preajma acestei date, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă.

Cele mai importante tradiții și obiceiuri de solstițiu de vară 2020

În țara noastră, solstițiul de vară 2020 este asociat cu o multitudine de tradiții populare, precum și cu sărbătoarea sânzienelor, cunoscută în popor şi ca Drăgaica (24 iunie).

ADVERTISEMENT

În popor se spune că persoanele care nu respectă Sânzienele așa cum trebuie, vor fi fermecate de acestea și își vor găsi iubirea adevărată. Noaptea de Sânziene este plină de magie și mister și, conform spuselor din bătrâni, este ziua favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste.

Florile culese de Sânziene, așezate sub pernă în noaptea de 23 spre 24 iunie, le puteau ajuta pe fete să își vadă în vis viitorul soț.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, ziua solstițiului de vară are o mare putere și energie, care duce la împlinirea celor mai arzătoare și imposibile dorințe.

Alte legende și superstiții de solstițiul de vară 2020

Nu în ultimul rând, solstițiul de vară este adesea asociat cu o mulțime de tradiții populare. Oamenii obișnuiau să sărbătorească această zi prin petreceri, dansuri, focuri mari, cântece și voie bună.

ADVERTISEMENT

Se spune că energia solstițiului de vară este considerată energie a belșugului, pasiunii, vitalității și creativității. Oamenii obișnuiau să facă baie în râuri ori lacuri deoarece această tradiție avea efect curativ și constituia un ritual de renaștere.

În anumite regiunii se practica și spălatul cu roua adunată în ajunul solstițiului, deoarece acesta reprezenta o practică magică de frumusețe. De asemenea, spălatul cu ierburi în noaptea solstițiului reprezenta o cură de refacere a sănătății.

De această zi este legat și un ritual de transformare a unei bijuterii din aur în talisman norocos. Orice bijuterie preferată, înainte cu o zi de solstițiu, este pusă într-un vas rezistent la foc, iar înăuntru se pun ierburi aromate (cimbru, rozmarin, mușețel, lavandă, sunătoare), deoarece reprezintă elementul pământ.

În dimineața zilei de solstițiu de vară se scoate bijuteria din aur și se pune într-un vas cu apă curată, apoi se trece prin flacăra unei lumânări galbene ori aurii. Astfel se spune că bijuteria este purificată datorită elementului focului.

ADVERTISEMENT