Life

Tradiții și obiceiuri pentru prima zi de Paște. Ce este bine să faci pe 16 aprilie

Rânduieli și ritualuri pentru prima zi de Paște. Ce e indicat să săvârșești pe 16 aprilie 2023 pentru sănătate și noroc în casă.
15.04.2023 | 16:15
Traditii si obiceiuri pentru prima zi de Paste Ce este bine sa faci pe 16 aprilie
Rânduieli și ritualuri pentru prima zi de Paște. Ce e indicat să săvârșești pe 16 aprilie. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri pentru prima zi de Paște. Ce este bine să faci pe 16 aprilie pentru a-ți merge bine tot restul anului. Credincioșii respectă în fiecare an o serie de reguli importante după ce pleacă de la Înviere.

Rânduieli și ritualuri pentru prima zi de Paște. Ce e indicat să săvârșești pe 16 aprilie

Una dintre rânduielile pentru prima zi de Paște are legătură cu lumina Sfântă adusă de la Ierusalim. Aceasta se ia de la Biserică după îndemnul preotului de la miezul nopții, și anume: „Veniți de luați lumină”.

ADVERTISEMENT

Enoriașii duc acasă candela aprinsă, dar nu înainte de a trece pe la locurile de veci ale celor dragi. Din această zi credincioșii se salută cu „Hristos a Înviat”, în timp ce răspunsul interlocutorului este „Adevărat a Înviat”.

Un alt obicei este împărțirea bucatelor de pomană, printre acestea aflându-se ouăle roșii și alte produse tradiționale. În plus, oamenii mănâncă ouă roșii pentru a fi sănătoși tot anul și pască pentru a fi curați mereu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, există obiceiul ca oamenii să poarte haine noi, în respect pentru această sărbătoare care semnifică primenirea trupului și a sufletului, la fel cum se primenește întreaga natură odată cu venirea primăverii.

Mai exact, femeile trebuie să aibă măcar o cămaşă nouă, în timp ce bărbaţii măcar o pălărie. Nimeni nu trebuie să fie trist și să nu plângă în prima zi de Paște, pe 16 aprilie 2023. Bucuria trebuie să domine în fiecare casă.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște, în funcție de zonă

Pasca din zona Munteniei este adesea înconjurată de zimțișori, având forma unui soare pentru ca oamenii și natura să aibă vitalitate. Primul lucru pe care îl fac credincioșii este să se închine și să mănânce o bucată de anafură sfințită.

În prima zi de Paște, în Moldova, credincioșii pun un ou roșu într-un vas cu apă în care trebuie să fie și un bănuț. Fiecare persoană trebuie să-ți atingă obrajii cu oul, în timp ce ultima care se trezește ia bănuțul. Tradiția aduce sănătate și noroc la bani.

ADVERTISEMENT

Se mai spune că primul ou roșu trebuie consumat de toate persoanele care stau la masa de sărbătoare, pentru a rămâne împreună indiferent de circumstanțe. În Oltenia creștinii culeg câteva fire de iarbă verde pentru a le arunca peste prag, după ce au plecat de la Înviere.

Finii oferă nașilor ouă roșii, în timp ce flăcăii le dau fetelor din localitate. În Banat, în dimineața duminicii de Paște, credincioșii se spală pe față cu apă proaspătă, în care se adaugă un ou roșu, un bănuț de argint și fire de iarbă verde.

Cei care respectă această tradiție vor fi rumeni în obraji, plini de energie și vor avea un an îmbelșugat. Fiecare persoană din casă primește o linguriță cu vin și apă sfințită înainte de a se așeza la masa de Paște.

În noaptea de Înviere, în Transilvania, se realizează o scenetă prin care sunt interpretate mironosițele care au mers la mormântul lui Iisus Hristos. Credincioșii se spală cu apă proaspătă, în lighean fiind un ou roșu, un ban de argint și un fir de busuioc.

În Maramureș, în prima zi de Paște, toți membrii familiei se spală pe față cu apa în care s-a adăugat un ou roșu și un bănuț. După 3 zile, moneda este dăruită unui copil pentru a-i purta noroc. Capul familiei ciocnește primul ou. Cojile se păstrează până la Rusalii și sunt folosite ca medicamente pentru animale.

ADVERTISEMENT
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o...
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
PUTIN, ÎNLOCUIT la Kremlin?! Cine îl va înlătura: Va fi de folos într-o...
PUTIN, ÎNLOCUIT la Kremlin?! Cine îl va înlătura: Va fi de folos într-o Rusie fără Putin
Schimbări anului la WhatsApp. La asta nu se așteptau utilizatorii
Schimbări anului la WhatsApp. La asta nu se așteptau utilizatorii
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!