Life

Tradiții și superstiții de Dragobete. Ce trebuie să faci dacă vrei ca sufletul pereche să-ți apară în vis

23.02.2021 | 16:00
Traditii si superstitii de Dragobete Ce trebuie sa faci daca vrei ca sufletul pereche sati apara in vis
Dacă vrei să-ți afli ursitul, nu uita în noaptea asta să pui busuioc sub pernă. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legenda spune că Dragobete, fiul unei femei pe nume Dochia, era un bărbat pe cât de chipeș, pe atât de…  iubăreț. Cu alte cuvinte, mai adaptate vremurilor pe care le trăim, vorbim despre un Cupidon în toată regula, a cărui sărbătoare se apropie cu pași repezi și nu vine singură.

Aduce o sumedenie de tradiții, obiceiuri și superstiții ce trebuie respectate cu sfințenie, în special de domnișoarele aflate în căutarea sufletului pereche. Asta dacă își doresc să-l găsească și să le meargă bine pentru tot restul anului.

ADVERTISEMENT

Dincolo de semnificația pe care o cunoaștem cu toții, 24 februarie marchează sfârșitul iernii și sosirea primăverii, anotimp în care natura se reînsuflețește și revine la viață. În plus, trebuie să ne luăm rămas bun de la desfătările lumeşti, căci începe Postul Sfânt al Paştelui.

Ce trebuie să faci de Dragobete, dacă vrei să-ți meargă bine tot anul

Încă din cele mai vechi timpuri, fetele se trezeau dis de dimineață, îmbrăcau straiele cele mai frumoase (și cuviincioase în același timp), apoi mergeau în pădure să culeagă viorele şi tămâioasă, pe care le păstrau aşezate la icoane să le aducă noroc în dragoste.

ADVERTISEMENT

De asemenea, strângeau apa de pe zăpada netopită şi o păstrau cu grijă, pentru că aceasta avea proprietăţi miraculoase şi le făcea mai frumoase. La ora prânzului, porneau într-un suflet către sat, iar băieţii le fugăreau, în speranța că vor reuși să le prindă și să le fure un sărut ce simboliza începutul poveștii lor de dragoste.

Așa a luat naştere celebra strigătură „Dragobetele sărută fetele!”. Și asta nu e tot. Spre seară, vestea logodnei urma să fie dată comunităţii satului şi membrilor familiei, iar în anul ce avea să vină toată lumea era invitată să ia parte la nuntă.

ADVERTISEMENT

Tradiţia mai spune că femeile care ating un bărbat de Dragobete sunt drăgăstoase pe tot parcursul anului, vor avea parte de belșug și vor ține bolile la distanță. În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelui este asemănător cu noptea de Bobotează, în sensul că fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credința că astfel vor reuși să găsească iubirea adevărată.

Pentru că Dragobetele poate aduce un an îmbelşugat, în cinstea lui toată lumea ia o pauză de la muncă, exact ca în cazul sărbătorilor religioase. Se mai spune că îndrăgostiţii care nu ignoră toate aceste tradiţii vor fi fericiţi pentru tot restul vieții.

ADVERTISEMENT

Și trebuie să știți că pe 24 februarie nimeni nu are voie să plângă, întrucât lacrimile nu fac altceva decât să aducă necazuri şi supărări. În unele zone, de Dragobete se scot din pământ rădăcini de spânz despre care tradiţia spune că pot vindeca o mulțime de boli.

ADVERTISEMENT