News

Trafic de arme în inima Europei. Puști de asalt fabricate în 3D, vândute cu doar 1.000 de euro bucata

Fabrică de arme 3D scoase la imprimantă, descoperită de polițiștii francezi și belgieni. Prețurile variau între 1.000 și 1.500 de euro.
06.02.2024 | 13:07
Trafic de arme in inima Europei Pusti de asalt fabricate in 3D vandute cu doar 1000 de euro bucata
Polițiștii francezi și belgieni au demascat o rețea care fabrica arme 3D. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

14 persoane au fost arestate în Franţa şi Belgia în urma unei operaţiuni ample, desfăşurate împotriva unei reţele care fabrica şi vindea arme create cu ajutorul imprimantelor 3D, potrivit autorităților franceze.

Operațiune de amploare în Franța și Belgia: o rețea de arme 3D a fost destructurată

Anunțul a fost făcut luni de către Parchetul din Marsilia, fiind o premieră în Franţa în ceea ce priveşte acest gen de activităţi. Ancheta, s-a desfăşurat timp de un an cu ajutorul Diviziei cyber a Jandarmeriei naţionale franceze.

ADVERTISEMENT

Poliția franceză a făcut percheziţii în regiunile Provence-Alpes-Côte d’Azur, Ile-de-France, Grad-Est şi Midi-Pyrénées, de unde au fost recuperate opt imprimante 3D, şapte arme 3D complete şi 24 de arme convenţionale.

Procurorul din Marsilia, Nicolas Bessone, a descris operaţiunea drept îngrijorătoare, întrucât că este prima dată când astfel de activităţi sunt investigate în Franţa.

ADVERTISEMENT

Capul rețelei condamnat anterior pentru ilegalități cu droguri

Cel care ar conduce reţeaua ar fi un tânăr de 26 de ani, care mai fusese condamnat anterior pentru infracţiuni legate de droguri. El ar fi fost localizat iniţial în sud-estul Franţei, în oraşul Roquebrune-sur-Argens. Ulterior, acesta s-ar fi mutat în Belgia, iar autorităţile franceze au emis un mandat internaţional de arestare pe numele său.

Conform declaraţiilor colonelului Herve Petry, şeful unităţii naţionale franceze de cyber, capul reţelei se încadrează într-o „mentalitate libertariană” influenţată de tendinţele „pro-arme din SUA”.

ADVERTISEMENT

În afară de capul reţelei, şase persoane au fost reţinute, dintre care cinci sunt sub control judiciar, iar una este în arest preventiv. Suspecţii au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, iar unii dintre ei au și alte dosare în care sunt implicați.

Arme 3D vândute cu până la 1.500 de euro

Operațiunea a implicat şi arestarea unor clienţi, inclusiv colecţionari şi alte persoane implicate în traficul de droguri, care achiziţionau arme fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D.

ADVERTISEMENT

Armele, care aveau o calitate „bună sau chiar foarte bună”, se apropiau în proporţie de „95% de modelul original”. Acestea erau vândute cu preţuri între 1.000 şi 1.500 de euro, „mai ieftin decât un Kalaşnikov”, a transmis procurorul din Marsilia care anchetat acest caz.

 

ADVERTISEMENT