News

„Traficantul traficanților” a fost prins în Mexic. Rafael Caro Quintero a fost găsit de un câine polițist

Autoritățile din Mexic au anunțat capturarea lui Rafael Caro Quintero, unul dintre cei mai importanți traficanți de droguri din America Latină, el fiind căutat timp de nouă ani.
16.07.2022 | 12:24
Traficantul traficantilor a fost prins in Mexic Rafael Caro Quintero a fost gasit de un caine politist
Fotografiile publicate de FBI ale lui Caro Quintero
ADVERTISEMENT

Unul dintre fondatorii cartelului Guadalajara, Rafael Caro Quintero, supranumit „traficanul traficanților”, era căutat pentru executarea unei pedepse pentru uciderea unui agent sub acoperire al poliției anti-drog al SUA  în 1985, scrie The Guardian.

Un elicopter s-a prăbușit în timpul căutării lui Quintero

Caro Quintero a fost arestat după ce un câine de urmă, Max, l-a găsit asuns în niște tufișuri din orășelul San Simon, statul Sinaloa, în urma unei operațiuni comune a marinei militare și procuratorii mexicane.

ADVERTISEMENT

Pe numele său erau emise două mandate de arestare, precum și o cerere de extrădare din partea guvernului Statelor Unite.

Un scurt clip video dat publicității de către marina militară îl arată cu fața blurată pe Caro Quintero, îmbrăcat în blugi, cu o cămașă udă și jachetă kaki, ținut de mâini de militari în uniforme de camuflaj și înarmați cu arme automate.

ADVERTISEMENT

În cursul operațiunii de căutare a lui Quintero, un elicopter Blackhawk cu 15 persoane la bord s-a prăbușit în apropierea orașului de coastă Los Mochis, existând un singur supraviețuitor. Potrivit marinei, ar fi fost vorba de un accident urmând să se stabilească cauzele exacte ale catastrofei.

Arestarea a survenit la numai câteva zile după ce președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, s-a întâlnit cu Joe Biden la Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Caro Quintero, din La Noria, Sinaloa, este cel mai cunoscut dintre traficanții de droguri care au fondat cartelul Guadalajara. Apogeul acestei grupări a fost atins în anii 70 și 80 când introducea cocaină, heroină și marijuana în Statele Unite.

Unul dintre asasinii grupului, așa-numiții „sicarios”, a fost Joaquin “El Chapo” Guzman, cel care urma să fondeze cartelul Sinaloa, binecunoscut pentru violența sa.

ADVERTISEMENT

Quintero fusese lăsat să plece din închisoare

Inițial, Caro Quintero a fost condamnat la 40 de ani de închisoare pentru răpirea, torturarea și uciderea în 1985 a lui Enrique “Kiki” Camarena, agent al Drug Enforcement Administration (DEA), instituția SUA care se ocupă de combaterea traficului  de droguri. Caro Quintero credea că Enrique Camarena era vinovat pentru un raid al poliției asupra unei plantații de marijuana în 1984.

În 2013, un curte de apel din Mexic a decis eliberarea lui Caro Quintero, decizie ce a scandalizat autoritățile americane și procurorii mexicani. Ulterior, curtea supremă mexicană a anulat decizia, însă traficantul deja dispăruse astfel că nu a putut fi adus din nou în penitenciar pentru a executa restul de pedeapsă.

Oficiali americani susțin că, odată ajuns în  libertate, traficantul a devenit una dintre liderii cartelului Sinaloa, după arestarea lui El Chapo, conducând totodată o organizație proprie în aceeași regiune.

Este probabil una dintre cele mai importante capturi pentru DEA din ultimul deceniu”, a comentat Mike Vigil, fost șef al operațiunilor internaționale ale acestei agenții.

Autoritățile americane puseseră pe capul lui Quintero o recompensă de 20.000.000 de dolari. Traficantul pierduse în 2021 apelul împotriva deciziei de extrădare în Statele Unite, astfel că guvernul mexican îl va extrăda americanilor  în scurtă vreme.

Chiar dacă traficantul ajuns la 69 de ani nu mai este considerat un jucători major pe piața internațională a traficului de droguri, se crede că impactul simbolic al capturării sale va fi unul semnificativ de ambele părți ale graniței dintre Mexic și SUA.

Expertul mexican de securitate Alejandro Hope a spus că arestarea arată importanța colaborării dintre cele două țări. „Acest tip de capturare este de neimaginat fără participarea DEA”, a declarat Hope. De asemenea, se crede că mexicanii și americanii au depășit disputele recente privind combaterea traficului de droguri.

ADVERTISEMENT
Tags: