News

Tragedie în Mediterana. Cel puțin 61 de migranți și-au pierdut viața în apele mării

O ambarcațiune care transporta migranți din Libia către Italia s-a scufundat în apele Mării Mediterane, numărul morților fiind estimat la cel puțin 61.
17.12.2023 | 12:02
Tragedie in Mediterana Cel putin 61 de migranti siau pierdut viata in apele marii
25 de migranți au fost salvați din naufragiu/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat că un naufragiu al unei ambarcațiuni în largul coastelor Libiei s-a soldat cu moartea a cel puțin 61 de migranți, informează DPA și AFP, preluate de către Agerpres.

Ambarcațiunea plecase din portul libian Zuwara având la bord 86 de persoane care intenționau să ajungă în Italia, însă vasul a naufragiat la scurtă vreme după ce a ieșit în larg. Printre cele 61 de victime se află și femei și copii, a anunțat OIM printr-un mesaj postat pe X.

ADVERTISEMENT

Un număr de 25 de persoane au fost salvate și apoi transferate într-un centru de detenție de pe teritoriul Libiei. „Mediterana centrală continuă să fie una din cele mai periculoase rute de migraţie din lume”, a comentat OIM.

Libia este una din principalele țări de tranzit pentru migranții din Africa de Nord ce încearcă să ajungă în Europa, prima destinație fiind Italia sau Grecia. Traversarea Mediteranei se face de cele mai multe ori în ambarcațiuni neadecvate, cu un număr prea mare de pasageri la bord.

ADVERTISEMENT

Flavio Giacomo, purtător de cuvânt al OIM, a precizat că cel puțin 2.250 de persoane au murit încercând să traveerseze Mediterana centrală de la începutul acestui an, oficialul afirmând că asta arată că eforturile de salvare a vieților migranților nu sunt suficiente.

O tragedie de proporții similare a avut loc la mijocul lunii iunie în apropierea coastelor peninsulei Peloponez din Grecia când cel puțin 78 de persoane au murit după ce o navă care transporta imigranți s-a scufundat la aproximativ 70 de kilometri de orașul Pylos.

ADVERTISEMENT

Bilanțul tragediei rămâne incert întrucât nu se știe cu exactitate numărul persoanelor care erau la bord. Navele pazei de coastă din Grecia au reușit să salveze 104 persoane aflate la bord, fiind ajutate și de avioane și elicoptere militare.

După numai două luni, un alt naufragiu a avut loc în apropierea insulei Lampedusa, cea mai apropiată regiune a Italiei de coasta africană. Din cei 45 de oameni care erau la bord, doar patru au fost salvați din apele mării, printre victime fiind și trei copii.

ADVERTISEMENT

Vasul care s-a scufundat era o ambarcațiune improvizată care plecase din portul Sfax din Tunisia. Supraviețuitorii, din Coasta de Fildeș și Guineea, au fost salvați de către o navă de marfă care trecea prin zonă și apoi predați gărzii de coastă italiene.

ADVERTISEMENT