News

Traian Băsescu, atac dur la Ghinea: “Nu a înțeles nimic din PNRR”. Ce îi reproșează ministrului

26.04.2021 | 22:07
Traian Basescu atac dur la Ghinea Nu a inteles nimic din PNRR Ce ii reproseaza ministrului
ADVERTISEMENT

Traian Băsescu, fostul președinte al României și actual europarlamentar, a lansat un atac dur la adresa lui Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, reproșându-i o serie de lucruri în legătură cu PNRR, declarând: “domnul Ghinea nu a înțeles nimic din acest program”.

Comisia Europeană a formulat primele concluzii pe baza programului propus de către guvernul României, iar acestea au fost discutate luni într-o ședință condusă de către președintele Iohannis.

ADVERTISEMENT

Vicepremierul Dan Barna a explicat luni, la Digi24, ce se întâmplă cu programul propus de către România pentru construirea unui sistem național de irigații, criticat de către specialiștii de la Bruxelles.

Băsescu, atac la Ghinea: “Nu a înțeles nimic din Planul Național de Redresare și Reziliență”

“Este proverbiala lipsă de capacitate administrativă a României, pe care nu a inventat-o actuala coaliție de guvernare. PNRR-ul are câteva probleme, prima fiind că nu este aprobat de Parlamentul național.

ADVERTISEMENT

A doua problemă este faptul că nu se încadrează în cele 30 de miliarde, este unul evaluat de guvernul României la aproximativ 43 de miliarde.

Ori aici nu există programe generale, așa cum sunt ele descrise de guvernul Cîțu. Proiectele pentru PNRR trebuie să fie extrem de precis evaluate în timp și în bani. Nu se transferă bani de la o țară la alta.

ADVERTISEMENT

A treia problemă majoră este că nu s-a înțeles exact miezul acestui program: acesta nu este unul pe termen lung, ci unul menit să relanseze economia Uniunii Europene, relansând toate economiile în urma unei infuzii de bani. 

Este evident că domnul Ghinea nu a înțeles ansamblul acestui program. Proiectele nu sunt construite pentru a atinge targeturile și nu sunt corect distribuite. Acești bani trebuie cheltuieți până în 2026, ceea ce înseamnă că trebuie implementate până la 31.12.2026, nu e timp de lălăială.

ADVERTISEMENT

Nu suntem singura țară care e în dificultate, sunt mai multe țări care nu reușesc să găsească ritmul și miezul acestui program. Ce vă pot spune: să nu credeți că miniștri români vin la Comisia Europeană și stă cineva în genunchi pe coji de nuci.

Specialiștii de la Comisia Europeană încearcă să le dea îndrumările necesare pentru ca guvernanții să înțeleagă esența acestui program. Spre exemplu, ce nu s-a înțeles este, despre irigații.

Ele nu sunt respinse, nu poți să vii să spui că trebuie să tragi 1000 de km de țeavă și atât, trebuie să aduci argumente și trebuie asamblate pentru a reduce emisiile de carbon și să fie prietenoase cu mediul.

E o greșeală să zici că vrei să faci 1000 de km de autostradă, în loc să zici că vrei să faci 1000 de km de infrastructură feroviară și 500 de km de autostradă, alegând modalitatea mai puțin poluantă.

Eu cred că domnul Cîțu face o mare greșeală, nu se poate să vii cu un PNRR direct în Parlamentul European fără să îl fi trecut prin Parlamentul României”, a declarat Traian Băsescu la TVR1.

ADVERTISEMENT