News

Traian Băsescu, despre devansarea alegerilor prezidențiale și planul lui Klaus Iohannis. „Altă explicație nu există”

Traian Băsescu spune care este planul luui Klaus Iohannis cu devansarea alegerilor prezidențiale din România. „Dacă vizează un post la UE trebuie să fie foarte atent”
05.03.2024 | 21:30
Traian Basescu despre devansarea alegerilor prezidentiale si planul lui Klaus Iohannis Alta explicatie nu exista
Băsescu spune că Iohannis își face planuri degeaba în structurile de vârf ale UE / Foto: Inquam Photos, Sabin Cîrstoveanu
ADVERTISEMENT

Devansarea alegerilor prezidențiale reprezintă opțiunea președintelui Klaus Iohannis pentru a se bate pentru o funcție la nivel european sau la nivel NATO, a declarat fostul șef al statului, Traian Băsescu.

„Altă explicație nu există”

„Altă explicație nu există pentru că e dificil să organizezi alegeri în septembrie, să stai cu doi peședinți până la sfârșitul lui decembrie. Gândiți-vă, e o perioadă lungă, în care ai și președinte ales și președinte în funcție, e dificil”, a spus Traian Băsescu la postul Digi 24.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat, marți, șansele ca actualul șef al statului, Klaus Iohannis, să ocupe o funcție importantă în structurile UE, după încheierea mandatului. Băsescu a spus că dacă Iohannis țintește un post în structurile de vârf ale Uniunii Europene, aceste funcții sunt date și ocupate deja.

„Funcțiile la UE sunt ocupate deja”

„Dar aici aș trage un semnal. Deci, vorbește experiența mea în UE, dacă (Iohannis) vizează un post la Uniunea Europeană trebuie să fie foarte atent.

ADVERTISEMENT

Pentru că postul de președinte al Comisiei Europene, care este cel mai important, este dat. Ursula von der Leyen va fi în continuare președinta Comisiei pentru că e susținută de PPE”, a spus Băsescu

El a continuat spunând că „postul de președinte al Parlamentului este dat, este doamna Mestola (Roberta Metsola), postul de președinte al Consiliului European în mod cert va reveni Renew pentru că Franța nu poate să rămână fără nici om din cei patru.

ADVERTISEMENT

Iar postul de înalt reprezentant pentru politică externă este ocupat de socialistul Josep Borrell. În opinia mea funcțiile la Uniunea Europeană sunt ocupate”, a spus Traian Băsescu.

Fără Mark Rutte la șefia NATO

Traian Băsescu consideră că președintele României trebuie să „să se bată” pentru ca Mark Rutte să nu devină noul secretar general al NATO. Băsescu a spus că Rutte este un om „ostil” țării noastre.

ADVERTISEMENT

„Dacă este de făcut ceva e de dat o bătălie împotriva lui Mark Rutte. Mark Rutte este premierul Olandei, om care disprețuiește România, asta-i părerea mea. Și președintele Iohannis are obligația să se bată ca acest individ să nu devină secretar general NATO”, a spus Băsescu la Digi 24.

„Cred că (Iohannis) s-a trezit târziu dacă a vrut un post european. Adică jocurile aici par nefinalizate la Uniunea Europeană. La NATO e clar, dacă SUA s-au angajat împreună cu Marea Britanie, va fi greu dar nu imposibil. Deci România trebuie să respingă ideea cu Mark Rutte secretar general NATO. Pentru că este o funcție din care influențezi activitatea publică.

În niciun caz pe cea militară. Aici sunt generalii americani care-s șefii operațiunilor. Dar imaginea publică și ceea ce poți să spui ca civil aflat în fruntea NATO este influențată de secretarul general NATO. Și România nu are nevoie de un om care a dovedit că e ostil acestei țări, de cele mai multe ori fără motiv.

Asta e foarte important și o poate face din poziția de candidat anunțat, s-a autopropus, sau din poziția de șef al statului român. Deci, din punctul ăsta de vedere nu trebuie să te anunți a fi candidat ca să spui: eu, România, nu am încredere în domnul Mark Rutte”, a mai spus fostul președinte.

 

ADVERTISEMENT