News

Traian Băsescu, despre o invazie rusească în Ucraina: „Costurile ar fi prea mari pentru Putin”

Traian Băsescu, fostul președinte al României, este de părere că invadarea Ucrainei ar putea avea efecte dezastruoase pentru regimul lui Vladimir Putin.
23.02.2022 | 13:37
Traian Basescu despre o invazie ruseasca in Ucraina Costurile ar fi prea mari pentru Putin
Fostul președinte crede că costurile unei invazii ar fi prea mari pentru Vladimir Putin. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a vorbit într-o intervenție telefonică la Digi24 despre ultimele sancțiuni impuse de statele occidentale Rusiei după recunoașterea de Vladimir Putin a celor două republici separatiste din estul Ucrainei: Donețk și Luhansk.

Printre aceste măsuri se numără și anularea autorizației primite de gazoductul Nord Stream 2. Trebuie precizat că construcția acestuia a fost finalizată, dar încă nu a fost dat în folosință.

ADVERTISEMENT

După cum explică Traian Băsescu, decizia Germania reprezintă o suspendare și nu o anulare a proiectului Nord Stream 2, ceea ce înseamnă că ar putea fi reluat la un anumit moment dat.

“Suspendarea procesului de autorizare a funcționării conductei Nord Stream 2 este doar o măsură de prevenție, o atenționare, deocamdată nimeni nu a spus că nu va fi utilizat”, a explicat Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT

În plus, fostul președinte a subliniat că acest gazoduct menține dependența Europei față de importurile de gaz rusesc și că banii plătiți de statele europene ajung, în cele din urmă, să finanțeze consolidarea armatei lui Vladimir Putin.

Băsescu a subliniat faptul că nu mai are o poziție de decizie și asta înseamnă că își poate spune clar opiniile. El a mai explicat că este de părere că Nord Stream 2 ar trebui oprit. El a făcut trimitere la dependența energetică a Europei, dar și la faptul că, acum, există alternative la gazul rusesc.

ADVERTISEMENT

“Cred că, indiferent de situația din Ucraina, Nord Stream 2 trebuie oprit, avem alternative de aprovizionare și din Qatar și din Israel. Iar acum Turcia este în negociere pentru construcția unui gazoduct din orientul Mijlociu pe teritoriul său către Europa. Avem și Statele Unite, care sunt un mare furnizor de gaze lichefiate”, după cum explică Băsescu.

De asemenea, el mai crede că actuala dependență a Europei de gazele din Rusia reprezintă doar o comoditate și că, după cum arată piața energetică din acest moment, acestea nu mai au avantajul de a fi ieftine.

ADVERTISEMENT

“Totul este să ieșim din comoditate, argumentul de până acum că gazele rusești sunt mai ieftine nu mai funcționează. În momentul de față, gazele rusești sunt la fel de scumpe precum gazele de pe toată piața”, a adăugat acesta.

Traian Băsescu despre posibilitatea unei invazii rusești în Ucraina

Fostul președinte al României a explicat că, în acest moment, tensiunile din Ucraina au ajuns într-o situația standardizată. Mai exact, el a subliniat că Joe Biden, dar și Vladimir Putin trebuie să ceară acordul parlamentelor pentru a lua noi decizii și pentru a trimite trupe.

În ceea ce privește situația din jurul Ucrainei, Traian Băsescu este de părere că trupele rusești nu sunt suficiente pentru o invazie și că acest lucru ar putea avea loc doar dacă regimul de la Kiev va încerca să depășească liniile de demarcație.

De asemenea, decizia lui Putin de a invada Ucraina s-ar putea dovedi una dezastruoasă, atât din punctul de vedere al sancțiunilor internaționale, dar și din cauza rezistenței pe care o vor opune trupele regimului de la Kiev.

Mai exact, Băsescu explică că în ultimii opt ani, armata Ucrainei s-a dezvoltat și s-a primit echipamente moderne și că trupele lui Putin nu vor mai fi întâmpinate de generali care se predau, așa cum s-a întâmplat în 2014.

De asemenea, chiar dacă Putin va invada statul vecin, efortul militar, economic și administrativ ar putea fi mult prea mare pentru regimul pe care acesta îl conduce, subliniază Băsescu.

ADVERTISEMENT