News

Traian Băsescu, despre Putin: “Ceva e în neregulă cu capacitatea lui de analiză. Ucraina nu-i nici Osetia, nici Abhazia”

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a vorbit despre acțiunile lui Putin din ultima lună, dar și despre faptul că România ar trebui să ofere arme ucrainenilor.
01.04.2022 | 15:00
Traian Basescu despre Putin Ceva e in neregula cu capacitatea lui de analiza Ucraina nui nici Osetia nici Abhazia
Fostul președinte este de părere că România ar trebui să transfere arme către Ucraina. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al României a vorbit la România TV despre Vladimir Putin, modul în care acționează armata rusă în Ucraina. De asemenea, el a mai explicat că, ar fi oferit armament ucrainenilor.

Acțiunile lui Vladimir Putin, de neînțeles pentru Băsescu

În timpul intervenției sale, fostul președinte al României a declarat că Putin era un om rațional, care lua decizii în mod logic. În plus, el a mai adăugat că este de părere că liderul de la Kremlin își dorește să refacă URSS.

ADVERTISEMENT

În plus, Băsescu mai este de părere că modul în care Putin ia decizii a fost afectat și că, președintele rus nu ar fi trebuit să acționeze în Ucraina așa cum a acționat în Abhazia sau Osetia.

“Putin a avut dintotdeauna ca obiectiv refacerea URSS-ului. Eu  nu am crezut niciodată că el va invada Ucraina. Era un om raţional, n-am crezut că va deveni ilogic. Ceva e în neregulă cu capacitatea lui de analiză. Ucraina nu-i nici Osetia, nici Abhazia”, a adăugat Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte a vorbit și despre motivul din spatele invaziei ordonate de Vladimir Putin. Băsescu este de părere că acțiunile armatei ruse au rolul de a cuceri estul și sudul Ucrainei.

El mai este de părere că atacul asupra Kievului este doar o încercare de distragere a atenției și împărțire a forțelor ucrainene, astfel încât rușii să poată cuceri mai ușor orașele din sudul țării.

ADVERTISEMENT

“Cred că ruşii vor continua au ca obiectiv să rupă teritorii din Ucraina, iar obiectivul lor major de a se întinde până la Chilia, va fi împiedicat de Mariupol şiu de Odesa. În 2014 au trebuit să oprească ofensiva tot la Mariupol. Ei s-au dus în nord ca să reducă capacitatea Ucrainei de a apăra sudul. Nu-l interesează Kievul”, a adăugat Băsescu.

Cum ar fi acționat în acest context?

Băsescu a răspuns și la întrebările legate de modul în care ar fi acționat dacă s-ar fi aflat la conducerea României. El a explicat că ar fi solicitat armatei țării noastre să transfere arme luptătorilor ucraineni. O astfel de decizie ar fi argumentată de pericolul reprezentat de o graniță comună cu Rusia.

ADVERTISEMENT

“Dacă eram preşedintele României, aş fi cerut armatei să transfere armament ucrainenilor. România trebuie să se apere în Ucraina. Dacă Ucraina cade, în avem vecini pe ruşi”, a mai adăugat Băsescu.

Acesta a subliniat faptul că un atac din partea lui Putin asupra României sau a unui alt stat NATO va duce la un conflict mondial. De asemenea, Băsescu speră că Rusia nu va folosi armele nucleare.

“Prin atacarea unei ţări NATO poate izbucni Al Treilea Război Mondial. Un Putin disperat o poate face. Dacă Putin trece linia roşie şi utilizează armament nuclear nimeni nu ştie unde se poate ajunge. Sperăm că nu o va face”, a concluzionat Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT