Traian Băsescu, în lacrimi la TV, de ziua Marii Uniri. Ce spune de Basarabia: “Dodon mi-a luat cetățenia”

Rareș Mușătoiu   
în HotNews
01/12/2020, 21:12
Traian Băsescu, în lacrimi la TV, de ziua Marii Uniri. Ce spune de Basarabia: “Dodon mi-a luat cetățenia”
Traian Băsescu, în lacrimi la TV, de ziua Marii Uniri. Ce spune de Basarabia: "Dodon mi-a luat cetatenia" sursă foto: hepta.ro

Traian Băsescu, fostul președinte al României între 2004 și 2014, a avut un mesaj unionist de ziua națională, izbucnind în lacrimi, în direct la România TV. Acesta a declarat că “Igor Dodon mi-a luat cetățenia, sper să mi-o redea Maia Sandu”, referindu-se la noul președinte al Republicii Moldova.

Băsescu a intrat în direct în timpul emisiunii Newsline de la România TV pentru a discuta despre importanța simbolistică a zilei de 1 decembrie pentru moldovenii de peste Prut.

Fostul șef de stat a reamintit de măsurile pe care le-a luat, facilitând procesul de obținere a cetățeniei pentru cetățenii din Republica Moldova, grup electoral extrem de important la ultimele alegeri, votând în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu, candidatul platformei pro-europene.

Traian Băsescu, în lacrimi la România TV, de ziua națională. Ce spune de Basarabia

“Nu vor avea liniște până când nu se va produce unirea. Este un fals că unirea s-a ratat în 1990, nu se putea face atunci, nu are sens să discutăm acum de ce. Eu am încercat să le redau cetățenia română, ceea ce a avut un impact politic extraordinar la aceste alegeri. 1,1 milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt și români.

Basarabia e țara mea, Dodon mi-a luat cetățenia, dar sper să mi-o redea Maia Sandu. Când ești acolo, în Basarabia, ești acasă.

M-am emoționat puternic în urma cântecelor domnului Paul Surugiu (n.red. Fuego). Ar fi trebuit să avem un concert de două ore cu cântecele dânsului în loc să discute politicieni, ne-ar fi liniștit mult mai bine”, a declarat Traian Băsescu.

Cum își poate recăpata fostul președinte cetățenia Republicii Moldova

Actualul președinte al Republicii Moldova a declarat că Băsescu își poate recăpata cetățenia moldoveană dacă reia procedura de acordare a acesteia.

„Din câte cunosc eu, există o decizie finală la Curtea Supremă de Justiţie pe dosarul pe care l-a inaintat domnul Băsescu împotriva lui Igor Dodon pe acel decret prin care i-a fost retrasă cetăţenia. Pentru că procesul acolo s-a finalizat, domnul Băsescu ar trebui să reia procedura şi să depună actele de la început pentru a-i putea fi redată cetăţenia”, a explicat Maia Sandu.

Traian Băsescu, alături de soția sa, au devenit cetățeni moldoveni în iunie 2016, prin decretul președintelui Nicolae Timofti. La 3 ianuarie 2017, lui Băsescu i-a fost retrasă cetățenia printr-un decret semnat de Igor Dodon, președintele Republicii Moldova.

Închide ×