News

Traian Băsescu nu mai contestă decizia prin care a fost declarat colaborator al fostei Securități. Cerere depusă la CAB

Traian Băsescu nu mai contestă decizia prin care a fost declarat colaborator al fostei Securități. Avocații fostului președinte au depus o cerere la Curtea de Apel în acest sens.
21.10.2022 | 16:44
Traian Basescu nu mai contesta decizia prin care a fost declarat colaborator al fostei Securitati Cerere depusa la CAB
Traian Băsescu, decizie surpriză în instanță. Fostul președinte a renunțat să mai conteste decizia de colaborator al fostei Securități. Susa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut, în 2022, verdictul instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Drept urmare, fostul președinte a făcut apel.

Traian Băsescu, decizie surpriză în instanță. Fostul președinte a renunțat să mai conteste decizia de colaborator al fostei Securități

Vineri, 21 octombrie, Traian Băsescu era așteptat în fața magistraților pentru o primă înfățișare a procesului prin care contestă decizia ICCJ.

ADVERTISEMENT

Acest eveniment nu a mai avut loc. Conform Agerpres, prin intermediul avocaților săi, fostul preşedinte a depus la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) o cerere prin care renunţă să conteste, printr-o cale extraordinară de atac, decizia instanţei prin care a fost declarat colaborator al fostei Securităţi.

Reamintim că, în primăvara acestui an, judecătorii ICCJ au menținut decizia instanței de fond și au decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică.

ADVERTISEMENT

Nemulțumit de această sentință, pe 27 iulie, fostul președinte s-a adresat CAB unde a depus o cerere de revizuire. Fostul lider de la Cotroceni încerca astfel să obţină anularea hotărârii prin care a fost declarat colaborator al Securităţii din perioada regimului .

  • Revizuirea este o cale extraordinară de atac prin intermediul căreia, pe baza unor fapte, împrejurări sau probe descoperite după ce judecata a avut loc, se urmăreşte retractarea unei hotărâri judecătoreşti civile definitive sau irevocabile şi efectuarea unei noi judecăţi, notează sursa citată.
ADVERTISEMENT

Traian Băsescu acuzat că și-ar fi turnat colegi de facultate și de serviciu

Istoricul verdictului de colaborator pentru Băsescu începe în 2019. Atunci, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că fostul preşedinte al României a fost colaborator al Securităţii.

Băsescu nu a acceptat verdictul și a contestat decizia. Prin urmare, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, în iunie 2020.

ADVERTISEMENT

Instanța Supremă a decis ca procesul să debuteze abia în noiembrie 2021, cu o întârziere de 1 an și jumătate.

Pe 23 martie 2022, Băsescu primea lovitura decisivă. ICCJ decidea, definitiv, că fostul președinte a colaborat cu Securitatea comunistă.

ADVERTISEMENT