News

Trei drone depistate deasupra bazei militare Mihail Kogălniceanu. MApN: ”Au fost aplicate contramăsuri de tip război electronic”

Trei drone au fost observate în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a sesizat Parchetul Militar.
16.04.2024 | 17:59
Trei drone depistate deasupra bazei militare Mihail Kogalniceanu MApN Au fost aplicate contramasuri de tip razboi electronic
Trei drone depistate lângă baza Mihail Kogălniceanu, în apropierea aeroportului. MApN a sesizat Parchetul Militar. Sursa foto (ilustrativ): hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mai multe drone au fost observate în cursul nopții trecute lângă baza militară Mihail Kogălniceanu, în apropierea aeroportului. Reacția Ministerului Apărării Naționale (MApN) în urma acestui incident.

Trei drone depistate lângă baza Mihail Kogălniceanu, în apropierea aeroportului. MApN a sesizat Parchetul Militar

Prezența acestor obiecte de zbor fără echipaj uman în apropiere de Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu, una în care se află avioane de luptă ale NATO, a fost depistată de militarii de aici.

ADVERTISEMENT

Din datele oficiale ale MApN, aflăm că evenimentul a avut loc, luni spre marți, în intervalul 22.30 – 00.30. În aceste ore, personalul aflat în serviciul de pază în cadrul bazei a raportat prezența în aer, în zone din apropierea Aeroportului Internaţional “Mihail Kogălniceanu”, a unui sistem aerian fără pilot (dronă) şi, ulterior, a încă două asemenea sisteme.

Ministerul mai precizează că aceste drone nu au nicio legătură cu conflictul din Ucraina. Ele erau, cel mai probabil, unele de tip comercial. S-au deplasat cu viteze mici şi la înălțimi reduse.

ADVERTISEMENT

De subliniat că nu vorbim de un incident izolat. Astfel de drone au mai fost observate și altădată. Acum, lucrurile sunt diferite. MApN spune că ele încalcă legislația națională privind spațiul aerian al României, dacă apar în zona unor obiective militare. Din această cauză, a fost sesizat Parchetul Militar.

Dronele, care au fost observate prin mijloace electronice, optice şi vizuale, au fost de mici dimensiuni, cel mai probabil de tip comercial şi au evoluat cu viteze mici şi la înălţimi reduse.

ADVERTISEMENT

Conform procedurilor, s-au luat toate măsurile de menţinere a siguranţei în spaţiul aerian, fiind informate cu celeritate organele civile de trafic aerian cu privire la această situaţie.

De asemenea, au fost aplicate, în repetate rânduri, contramăsuri de tip război electronic, contactul radar şi vizual cu ultimele două sisteme fiind pierdut în jurul orei 00.30”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

ADVERTISEMENT

Amenzi uriașe pentru cei care ridică astfel de drone în zone de securitate

Reprezentanții MApN mai spun că amenda în cazul unor abateri de la legislație este cuprinsă între 5.000 la 9.000 de lei. La nivelul unităţii militare Mihail Kogălniceanu a fost numită o comisie de cercetare a evenimentului.

”(…) în conformitate cu prevederile HG 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spațiul aerian național, art. 5, alin. (1), lit. c), operarea oricărui tip de aeronavă, inclusiv cele fără pilot, în porțiunile de spațiu aerian rezervat, segregat sau în zonele restricționate se poate realiza numai în condiţiile autorizării accesului de către unitatea de trafic care efectuează controlul traficului aerian în zona respectivă.

Nerespectarea acestor reguli constituie contravenție, conform art. 11, lit. g), sancționată cu amendă de la 5.000 la 9.000 de lei așa cum este stabilit la art. 12, alin. 3 din același act normativ menționat”, a mai punctat MApN în cadrul unui comunicat de presă.

ADVERTISEMENT
Tags: