Fotbal intern

Tricolorii, amintiri neplăcute în partidele cu nordicii. Cifrele din meciurile directe înainte de Islanda – România

08.10.2020 | 12:39
Tricolorii amintiri neplacute in partidele cu nordicii Cifrele din meciurile directe inainte de Islanda  Romania
ADVERTISEMENT

Tricolorii au amintiri neplăcute în partidele cu selecționatele din țările nordice din 1990 până în prezent. În acest context, meciul cu Islanda se anunță unul extrem de dificil.

România va juca împotriva Islandei, astăzi, 8 octombrie, de la ora 21.45. Meciul reprezintă ultima șansă a tricolorilor să spere în continuare că vor fi prezenți la EURO 2021.

ADVERTISEMENT

Selecționata României a disputat o serie de meciuri împotriva echipelor nordice (Islanda, Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda), rezultatele din ultimii 30 de ani fiind foarte diverse.

Tricolorii, amintiri neplăcute în partidele cu nordicii. Cifrele din meciurile directe înainte de Islanda – România

România a disputat o serie de partide din 1990 încoace în compania echipelor nordice. Suedezii și danezii ne domină caterogic la întâlnirile directe, iar cu norvegienii de cele mai multe ori am remizat. Cu Islanda avem rezultate bune, dar meciurile au fost acum mai bine de 20 de ani și nu mai sunt relevante pentru întâlnirea de mâine.

ADVERTISEMENT

Naționala României s-a mai întâlnit de două ori cu Islanda în meciuri oficiale, în campania de calificare pentru Campionatul Mondial din 1998, desfășurat în Franța.

România versus Islanda. Tricolorii au două victorii categorice

În 10 septembrie 1997, România a învins Islanda cu scorul de 4-0, în Ghencea, golurile tricolorilor fiind marcate de Dan Petrescu, Constantin Gâlcă și Gheorghe Hagi (cu o dublă).

ADVERTISEMENT

Returul din grupă s-a desfășurat pe stadionul pe care vor evolua tricolorii mâine, Laugardalsvöllur, scorul fiind același ca în tur, 4-0 pentru România prin reușitele lui Hagi, Gheorghe Popescu, Dorinel Munteanu și Dan Petrescu.

De la acele partide, islandezii au evoluat foarte mult din perspectivă sportivă, reușind performanțe notabile, printre care amintim eliminarea Angliei din optimile de finală ale ultimului campionat european.

ADVERTISEMENT

Suedia ne-a bătut de fiecare dată din ’90 încoace

România are amintiri extrem de neplăcute împotriva altor nordici, suedezii, începând cu înfrângerea la penalty-uri 2-2 (4-5 la loviturile de departajare), din sferturile de finală ale Campionatului Mondial din 1994, desfășurat în SUA.

Revanșa cu Suedia încă se lasă așteptată, deoarece în celelalte două partide oficiale în compania lor aceștia ne-au învins de fiecare dată. 2-1 a fost scorul în favoarea nordicilor în prima etapă a calificărilor pentru EURO 2020, la Stockholm, iar în retur, suedezii s-au impus cu 2-0, pe Arena Națională.

Nici Norvegia nu am bătut-o de la Revoluție încoace

Nici în întâlnirile cu vecinii Suediei, norvegienii, tricolorii nu stau prea grozav. În patru partide disputate, România nu s-a impus niciodată, nordicii câștigând o dată, iar trei dintre meciuri s-au încheiat la egalitate.

Ultima victorie a tricolorilor împotriva Norvegiei datează din 1981, în campania de calificări pentru Campionatul Mondial din 1982, turneu final la care nu am participat.

Finlandezii, adversari accesibili în meciurile directe

Meciurile directe ale naționalei României cu Finlanda au adus amintiri mai plăcute suporterilor noștri. În cele patru partide disputate în ultimii 30 de ani, tricolorii s-au impus de trei ori.

Ultima întâlnire dintre cele două, într-un meci oficial, s-a încheiat la egalitate, 1-1, în campania pentru calificarea la ultimul Campionat European, cel din 2016. Din fericire, egalul acesta nu a avut consecințe nefaste, tricolorii reușind să se califice la turneul final.

Danezii, amintiri de coșmar pentru tricolori

Ultimii dintre nordici sunt danezii, iar întâlnirile directe cu ei ne-au adus alte amintiri neplăcute, foarte greu de scos din memoria suporterilor.

În timpul calificărilor pentru EURO 2004, Danemarca ne-a învins cu 5-2 la București, iar în retur a reușit să egaleze la doi în minutul 95, la Copenhaga, rezultat care ne-a lăsat acasă.

Și în cazul danezilor, revanșa se lasă încă așteptată. Ultimele două meciuri directe, din campania pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2018, s-au terminat la egalitate, 0-0 la București și 1-1 în capitala Danemarcei.

În urma calificărilor, danezii s-au calificat la turneul final, iar tricolorii au încheiat grupa pe un dezamăgitor loc patru.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,56 este cota pentru ”sub 2,5 goluri marcate” la meciul Islanda-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT