Sport

Tricoul lui Maradona nu mai este cel mai scump obiect sportiv din istorie. Cine l-a depășit și cât a costat

Un cartonaș din 1952 cu faimosul jucător de baseball Mickey Mantle a fost cumpărat cu 12,6 milioane de euro.
12.09.2022 | 14:39
Tricoul lui Maradona nu mai este cel mai scump obiect sportiv din istorie Cine la depasit si cat a costat
Tricoul purtat de Diego Maradona în meciul cu Anglia de la Cupa Mondială din 1986 a fost vândut în luna mai pentru 9,3 milioane de euro. sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O bucată de hârtie de câțiva centimetri pătrați a devenit în urmă cu doar două săptămâni cel mai scump obiect de sport din istorie.

De la un penny în anii ’50, la 12 milioane în 2022

Pe 27 august, un colecționar anonim a plătit 12,6 milioane de euro pe un cartonaș din 1952, ce îl înfățișează pe legendarul jucător de baseball al echipei New York Yankees, Mickey Mantle.

ADVERTISEMENT

În anii ’50, când acesta se afla în vârful gloriei sale, un asemenea cartonaș se vindea cu doar un penny. În 1991, cartonașul cu fotografia și semnătura lui Mickey Mantle a fost achiziționat pentru suma de 50 de mii de dolari.

Cartonaș Mickey Mantle
Cartonașul din 1952 ce îl înfățișează pe Mickey Mantle este cel mai scump obiect de sport cumpărat vreodată. foto: captură People

Considerat un Sfânt Graal al colecționarilor americani, respectivul cartonaș aproape că nu a fost atins de nimeni, motiv pentru care s-a păstrat într-o stare impecabilă până astăzi.

ADVERTISEMENT

Tricoul lui Maradona din 1986 fusese vândut în luna mai cu 9 milioane de euro

Astfel, a fost doborât recordul pentru suma plătită pentru un obiect sportiv, stabilit în luna mai a acestui an în urma vânzării la licitație a tricoului în care Diego Armando Maradona a marcat cel mai controversat gol și, ulterior, cel mai spectaculos gol din istoria Cupei Mondiale, în Mexic 1986, în sfertul de finală cu Anglia.

Tricoul de joc al superstarului argentinian a fost cumpărat cu 9,3 milioane de euro și îi aparținuse fundașului englez Steve Hodge, care îl primise din partea lui Diego chiar la finalul meciului fabulos de pe Estadio Azteca.

ADVERTISEMENT

Totuși, familia lui Maradona pretinde că respectivul tricou este cel purtat de cel supranumit “El Pibe d’Oro” în prima repriză, înainte de a înscrie cele două goluri memorabile.

Cartonașele de baseball, printre cele mai scumpe obiecte de sport

Pe locul al treilea în topul celor mai prețioase obiecte de sport se află originalul manifestului olimpic din 1892 al lui Pierre de Coubertin.

ADVERTISEMENT

Manuscrisul de 14 pagini, în care baronul francez își exprima viziunea asupra modului în care sportul se va integra în viitorul lumii, a fost achiziționat în 2019 pentru 8,81 milioane de euro de oligarhul rus Alisher Usmanov, sancționat de UE în urma declanșării războiului cu Ucraina. Prețiosul document se află în prezent la sediul Comitetului Internațional Olimpic de la Lausanne.

Manifestul olimpic din 1892
Manifestul olimpic din 1892 a fost cumpărat în 2019 pentru aproape 9 milioane de euro. foto: captură Olympics

Cartonașul cu Mickey Mantle a doborât recordul care fusese stabilit de “Gioconda cartonașelor de baseball” pe 4 august 2022. Atunci, a fost cumpărat pentru 7,25 milioane de euro un cartonaș din 1909 ce îl reprezintă pe Honus Wagner, jucător de baseball la Pittsburgh Pirates.

Centura lui Ali din 1974, de 20 de ori mai scumpă decât în urmă cu șase ani

În clasamentul inedit al celor mai scumpe obiecte din sport se află și unul din cele două exemplare ale centurii de campion mondial WBC, câștigate de Muhammad Ali în 1974 în fața lui George Foreman în celebra bătălie cunoscută drept “Rumble in the Jungle”.

Aceasta a fost vândută inițial în 2016 pentru 358 de mii de dolari, apoi peste un an pentru numai 120 de mii de dolari, iar pe 22 iulie 2022, a fost cumpărată de Jim Irsay, proprietarul echipei Indianapolis Colts din NFL, pentru 6,18 milioane de euro.

ADVERTISEMENT