News

China, „forță ostilă” pentru Germania. Premierul chinez descinde la Berlin pentru negocieri

China își trimite noul premier în Germania și dă un ultimatum SUA. Berlinul devine un partener din ce în ce mai critic pentru Beijing.
19.06.2023 | 15:29
China forta ostila pentru Germania Premierul chinez descinde la Berlin pentru negocieri
Li Qiang, premierul Chinei, le face cu mâna compatrioților din limuzină, în fața Palatului Bellevue din Berlin / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul chinez Li Qiang începe, luni, prima sa călătorie în străinătate, în Germania, un partener din ce în ce mai critic al Beijingului, înainte de o vizită oficială în Franța. Întâmpinat luni dimineață de președintele german Frank-Walter Steinmeier, Li Qiang va participa apoi la consultări guvernamentale sino-germane la Berlin cu echipa cancelarului Olaf Scholz. Pe de altă parte, Secretarul American de Stat Antony Blinken, se află de duminică în China pentru a încerca să inițieze un dezgheț diplomatic.

China, „forță ostilă” pentru Berlin

Li Qiang, numit în funcție martie, va continua cu o vizită oficială în Franța, unde va participa la Summitul pentru un nou pact financiar global, care are ca scop reformarea arhitecturii finanțelor globale pentru a răspunde mai bine provocărilor legate de încălzirea globală. Acest dialog cu Parisul și Berlinul intervine într-un moment în care relațiile dintre Beijing și Washington sunt deosebit de tensionate. Secretarul de stat Antony Blinken se află de duminică în China pentru a încerca să inițieze un dezgheț diplomatic.

ADVERTISEMENT

Călătoria premierului chinez în Germania se anunță a fi mai plină de evenimente decât vizita sa în Franța, ca urmare a publicării la 14 iunie de către Berlin a unui document care descrie China ca pe o forță ostilă. În „Strategia de securitate națională”, guvernul german acuză China că acționează „împotriva intereselor și valorilor noastre”, deși este „partenerul” Germaniei. Pentru Berlin, acțiunile Beijingului înseamnă că „stabilitatea regională și securitatea internațională se află sub o presiune tot mai mare” și că „drepturile omului nu sunt respectate”.

Și Rusia, în cătare

Trebuie să ne asigurăm că „integrarea Chinei în comerțul mondial și în relațiile economice globale nu va fi împiedicată”, a declarat Olaf Scholz la prezentarea acestei revizuiri a priorităților strategice ale Germaniei. Locomotiva Europei, Germania, este, de asemenea, conștientă de faptul că provocarea combaterii încălzirii globale nu poate fi îndeplinită fără angajamentul Beijingului. „Dar, în același timp, trebuie să ținem cont de problemele de securitate cu care ne confruntăm”, a avertizat Scholz.

ADVERTISEMENT

Evident, această strategie de Securitate a Germaniei, care vizează și Rusia, nu a fost bine primită de guvernul chinez. „A considera și a construi relațiile internaționale considerându-i pe ceilalți drept concurenți, rivali sau chiar adversari și transformând cooperarea normală în probleme de securitate sau politice nu va face decât să împingă lumea noastră într-un vârtej de divizare și confruntare”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

Piața auto chineză, vitală pentru constructorii germani

Fiind cel mai mare partener comercial al Germaniei și o piață vitală pentru puternicul său sector auto, China a fost mult timp menajată de Berlin. Sub conducerea Angelei Merkel, până la sfârșitul anului 2021, acest format de consultări sino-germane a fost regulat și s-a axat pe cooperarea economică. Cu toate acestea, Germania și-a înăsprit tonul în fața amenințărilor chineze la adresa Taiwanului și a acuzațiilor de persecuție a minorității uigure.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pandemia Covid-19 și perturbarea comerțului internațional rezultată a deschis ochii germanilor asupra faptului că sunt prea dependenți de China. Cuvântul de ordine este acum diversificarea parteneriatelor economice. În cele din urmă, faptul că președintele chinez Xi Jinping nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina a adâncit prăpastia dintre China și Europa de Vest, în special cu Germania.

Probleme post-Covid-19

Dificultățile întâmpinate de economia chineză, care se străduiește să depășească epoca post-Covid-19, sunt totuși motivul vizitei în Germania a lui Li Qiang, prim-ministru și, ca atare, o figură mai puțin politică decât președintele Xi. Li Qiang este „țarul economic al lui Xi și este însărcinat cu redresarea economiei, care are probleme”, a explicat Ian Johnson, specialist în China la think-tank-ul american Council on Foreign Relations, scrie Le Point.

ADVERTISEMENT

„Pentru China, Germania este cel mai important actor din Europa și, în condițiile în care relațiile cu Statele Unite se deteriorează, Beijingul are interesul să arate că are relații constructive cu cel mai mare actor din Europa”, confirmă Thorsten Brenner, de la Global Public Policy Institute (GPPI). Întrebarea este, spune Brenner, dacă germanii „continuă să joace jocul pretinzând că există un acord larg cu Beijingul” sau dacă „aleg o nouă cale, vorbind sincer și limitând declarația finală la domeniile în care există o cale reală de cooperare”.

Beijing: „SUA trebuie să aleagă între cooperare sau conflict”

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în China, se va întâlni luni, la Beijing, cu președintele chinez Xi Jinping, potrivit unui oficial american, pe fondul tensiunilor dintre cele două puteri. Întâlnirea agenția China npuă și intervine în a doua și ultima zi a vizitei lui Blinken, prima efectuată de un secretar American de Stat în aproape cinci ani.

Pe lângă problema spinoasă a legăturilor dintre Statele Unite și Taiwan, insula strategică revendicată de Beijing și aflată în centrul disputelor dintre cele două puteri, relațiile bilaterale rămân tensionate pe un număr mare de subiecte. Printre acestea se numără rivalitatea în domeniul tehnologiei, sancțiunile americane care vizează giganții chinezi din domeniul digital, comerțul, tratamentul minorității musulmane uigure din China și pretențiile chineze în Marea Chinei de Sud.

Moment „critic” în relațiile sino-americane

Luni dimineață, cel mai înalt oficial diplomatic al Partidului Comunist Chinez (PCC), Wang Yi, i-a declarat lui Antony Blinken că China și Statele Unite trebuie să aleagă între „cooperare sau conflict”. „Călătoria secretarului american de Stat la Beijing are loc într-un moment critic în relațiile sino-americane”, i-a spus Wang Yi interlocutorului său, potrivit televiziunii chineze CCTV. „Este necesar să se aleagă între dialog și confruntare, între cooperare și conflict”, a argumentat Wang, care deține controlul asupra politicii externe a Chinei.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat luni că speră ca vizita la Beijing a secretarului de stat american Antony Blinken să aducă un „rezultat pozitiv” și să îmbunătățească relațiile dintre cele două puteri, potrivit presei de stat. „Sper că, prin această vizită, secretarul de stat Blinken va aduce un rezultat pozitiv în ceea ce privește stabilizarea relațiilor dintre China și Statele Unite”, a declarat Xi Jinping, citat de postul public de televiziune în limba engleză CGTN.

„Nici un compromis” privind Taiwanul

De asemenea, Wang Yi a reafirmat cu tărie poziția țării sale cu privire la Taiwan, în fața a ceea ce Beijingul percepe ca o apropiere continuă în ultimii ani între Washington și autoritățile taiwaneze, care provin dintr-un partid pro-independență. China consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, pe care nu a reușit încă să o reunească cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949.

„Menținerea unității naționale se află întotdeauna în centrul intereselor fundamentale ale Chinei” și „în această chestiune, China nu va face niciun compromis sau concesie”, i-a spus Wang Yi lui Antony Blinken. Oficialul american a fost primit duminică de ministrul chinez de Externe, Qin Gang, care se află cu o treaptă sub Wang Yi în ierarhia chineză. Cei doi diplomați au discutat timp de șapte ore și jumătate, mai mult decât era de așteptat, Washington și Beijing convenind să mențină comunicarea între ele pentru a evita orice conflict.

Convorbiri „substanțiale și constructive”

Cele două țări au anunțat duminică că Qin Gang a acceptat oferta lui Antony Plinken de a vizita Statele Unite la o dată care urmează să fie stabilită. Convorbirile dintre cei doi oficiali, care s-au încheiat seara cu un banchet în complexul diplomatic Diaoyutai, au fost „sincere, substanțiale și constructive”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, scrie Boursorama.

Blinken a subliniat „importanța diplomației și a menținerii unor canale deschise de comunicare pe toate subiectele pentru a reduce riscul unor percepții și calcule greșite”, a adăugat el. La rândul său, ministrul chinez de Externe i-a deplâns omologului său american că legăturile dintre Beijing și Washington se află „la cel mai scăzut nivel” de la stabilirea relațiilor diplomatice în 1979, potrivit diplomației chineze.

„Acest lucru nu este în concordanță cu interesele fundamentale ale celor două popoare ale noastre și nici cu așteptările comune ale comunității internaționale”, a subliniat el. Vizita lui Antony Blinken este prima efectuată de un secretar American de Stat de la deplasarea predecesorului său Mike Pompeo, în octombrie 2018.

ADVERTISEMENT